Personaj episodic, static, unidimensional, functional, simbolic-ar-hetipal.
Modalitati de caracterizare:
— caracterizare directa: portret facut de alte personaje; elemente de autocaracterizare;
— caracterizare indirecta: prin propriile ganduri, simtiri si actiuni; prin intermediul indicatiilor de regie; prin mediul mitico-em-blematic in care traieste personajul; prin dialog si monologul interior; prin nume.
Personajul Bogumil e un simbol, o voce a inaltului care apare in momentele de maxima tensiune ale dramei, servind sugerarii conflictului interior al creatorului de frumos.

Eugen Todoran observa ca element specific al teatrului lui Blaga “depersonalizarea personajelor si inlocuirea lor cu simboluri in actiune, ele nefiind astfel fiinte determinate de un anume timp si loc, cat energii dezlantuite in conflicte cu idei-forta”.
Un asemenea personaj este si calugarul Bogumil, erou simbolic prin chiar numele sau provenind de la bogomilism, termen care desemneaza o doctrina religioasa originara din Asia Mica, conform careia omul este o structura du-ala, fiinta sa trupeasca fiind produsul fortelor negative, ale Satanei, in timp ce fiinta spirituala este produsul lui Dumnezeu.

Personajul nu-si gaseste corespondent in vreo alta prelucrare a mitului estetic, prezenta lui fiind mai degraba un semn al unitatii in plan ideatic a operei lui Blaga, conceptia bogomilista aparand, printre altele, si in doua texte poetice: Pax magna si Lumina raiului.

Bogumil este un personaj episodic prezent in scena in momente cheie ale evolutiei lui Manole. De la bun inceput el este prezentat ca un calugar “care-si are un drum de la care nu se mai abate”. Prima sa replica este o imperativa interdictie adresata lui Manole: “Nu mai masura!”.

Recunoastem aici o parafraza a indemnului biblic. Pentru Bogumil a masura, a cerceta, a socoti este deci o cale gresit aleasa de mester pentru rezolvarea dramei sale. Rezolvarea acesteia este dincolo de orice calcule matematice pe care le-ar putea face mintea omeneasca, ba mai mult chiar, “numarul stapaneste numai in iad” si “orice numar pare o iscalitura schimonosita de drac”. Calculul este “un joc necurat”.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?