Personaj principal, multidimensional, dinamic.

Modalitati de caracterizare:

– caracterizare directa: portretul facut de narator si de alte personaje, autocaracterizarea;

– caracterizare indirecta: prin propriile ganduri, simtiri si actiuni, prin comentariul naratorial; prin limbaj; prin nume.

Dincolo de stadiul avansat de agramatism ce ii caracterizeaza aproape pe toti eroii schitei, se dezvaluie treptat un personaj care stie sa exploateze situatia la maxim. Dotat cu o inteligenta cel mult medie, Costachel Gudurau este un individ calauzit de instinct.

Costachel Gudurau – “avocat, aleg. coleg. I, fost deputat”, cum cu multa atentie are grija sa semneze fiecare telegrama – este personajul care declanseaza conflictul schitei. Altercatia al carei protagonist este Costachel Gu-durau se transforma intr-o problema nationala ce implica, in vederea rezolvarii ei, spre amuzamentul si totodata stupefactia cititorului, competenta guvernului. Dincolo de stadiul avansat de agramatism ce ii caracterizeaza aproape pe toti eroii schitei, se dezvaluie treptat un personaj care stie sa exploateze situatia la maxim. Ar fi, evident, prea mult sa-l inzestram pe Costachel Gudurau cu o anume inteligenta, sau sa consideram o simpla altercatie drept un act premeditat din partea sa. Costachel Gudurau este un individ calauzit de instinct. Contextul ii este favorabil: actiunea se petrece in preajma alegerilor si “nu convine acum, in asteptarea campaniei electorale, ca agenti superiori ai autoritatii sa dea loc la scandaluri, din toate punctele de vedere regretabile”, se impune deci, in opinia ministrului de Interne, “aplanarea diferendului cu familia Gudurailor” pentru a nu se pune guvernul “in situatiune prea delicata”. Dat fiind ca un personaj precum C. Gudurau, fost deputat, deci in opozitie acum, a putut accede la statutul de demnitar si ca Raul Grigorascu, celalalt protagonist al conflictului, nu este nimeni altul decat directorul prefecturii locale, “agent superior al autoritatii”, nu ne mai miram ca un schimb de injurii, cateva palme si un picior administrat “prima furie (…)

spate gios” au putut antrena atatea persoane sus-puse in avalansa telegramelor si au pus in miscare mecanismele institutiilor statului. In sprijinul maltratatului Costachel sare toata familia Gudurailor, caci la mijloc se afla, asa cum noteaza intr-una din telegrame Procuror trib X…, o “ura veche cauza politica si familie. Fimeea nepotului lui Costachel Gudurau, anume Albert Gudurau, unul din capii inversunati opozitie locala, divorsata, iar ei banuiesc Raul directoru cauza divorsului, acuzand traieste cu mencionatu concubinagiu, dar vrand s-o iee socie legitima, care reclamat restitutiunea dotei si parafernei di 2 mii lei obtinand titlu executoriu, iar opozitia promis razbunare pretinzand paraferna cheltuita cu luxul din notorietate publica”.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?