Scrisul, care ii permite periplul interior, este o ardere permanenta pentru diagnosticarea, analizarea “cancerului” vietii lui, il ajuta sa se izbaveasca prin examinarea lucida a suferintei.

Daruit – aparent – cu toate harurile, cu toate atributele vesnicului castigator, eroul nu este din familia invingatorilor. Lui Fred ii este dat sa-si poarte o cruce interioara cu atat mai dureroasa si mai mistuitoare, cu cat nimanui altuia nu ii este deschis drumul catre ea, pentru o posibila eliberare prin impartasire. Iar cine ar putea avea acces pe drumul acesta al confesiunii adanci, totale, nu-l urmeaza. Sa ne amintim de intamplatoarea si ciudata intalnire a lui Fred cu G.D.

Ladima, intr-un tarziu de noapte, sub o fereastra luminata, spre Calea Dorobantilor. Fred se confeseaza: “Era singurul pe lume caruia i-as fi incredintat taina, pe care n-o stiu nici parintii mei, faptul cumplit care e cancerul vietii mele, care ma face sa fug de-o femeie iubita. Posibilitatea de a povesti cuiva cat sufar m-ar fi usurat poate ca filtrarea sangelui”. Si astfel, Fred urmeaza legea eroilor masculini camilpetrescieni, sortit ca, prin ce avea mai bun in el, sa devina un exemplar menit “sa fie cenzurat prin moarte”. Iar taina lui, intr-un final planetar, “…merge poate in cea universala, fara niciun moment de sprijin adevarat, asa cum, singur a spus-o parca, un afluent urmeaza legea fluviului.

Unica implinire in care crede si pe care o cauta halucinant eroul, fara sorti de izbanda insa, este in dragoste. Dragostea lui Fred, cea adevarata, este ireala, demonica, devastatoare, nelumeasca. De nesuportat aici, in concret, de dizolvat, de esentializat in marile, rarefiatele spatii ale luciditatii. Cand arderea comuna, atat de mult dorita si cautata, devine cu certitudine imposibila, urmeaza sfarsitul. Sfarsitul eroului, balans intre accident si sinucidere, merge mana in mana cu marea taina a lui in taina universala, implinind forta de generalizare a operei. Ca (mai) toti eroii masculini ai lui Camil Petrescu, Fred dispare pentru a apara o idee. Lui Fred i se potriveste, cum de altfel a demonstrat, orice haina si niciuna. Pe dedesubt poarta inexorabil camasa lui Nessus.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?