Personaj principal, dinamic, multidimensional; personaj-narator, au-todiegetic.
Modalitati de caracterizare:
— caracterizare directa: portretul facut de alte personaje; autocaracterizarea;
— caracterizare indirecta: prin propriile actiuni, simtiri si ganduri; prin comentariul naratorial; prin mediul in care traieste.

Eroul se construieste printr-un joc de aparente si esente. Aparent este omul monden, caruia nimic nu i se refuza. In esenta, Fred se dovedeste un lucid, un introvertit inteligent si fanatic, care se implineste prin pierdere si se elibereaza prin scris.
Fiul lui Tanase Vasilescu Lumanararu, industriasul analfabet conturat de autor in precedentul roman al lui, Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi, diplomat, aviator, sportiv, monden, cu succese usor repurtabile la sexul frumos, Fred are in el o delicatete vibranta, o loialitate camaradereasca si acea sensibilitate nervoasa, cabrata, bine ascunsa insa, a eroilor camilpe-trescieni.

Prins in jocul oglinzilor paralele, Fred se intrupeaza din imagini strambe, stramte, subiective. Pentru “banda” este, desigur, vitelul de aur, boem, snob si prost. Pentru Emilia Rachitaru este un “client” de cultivat neaparat pentru “relatii”; pentru “un fost colaborator al lui Marghiloman” este “imens de bogat, adica taica-sau… E tanar, frumos, are femeile cele mai bine din Bucuresti…” Autorul, incluzandu-se pe sine ca personaj, ii surprinde loialitatea, delicatetea, remarcand la fiul Lumanararului “acel timbru deosebit, acea vibratie melodioasa, calma, pe care o au toti oamenii, fruntasi adevarati in activitatea lor, oricare ar fi ea”.

Enigmatica doamna T., care il iubeste sincer si deznadajduit, ii simte sensibilitatea superioara, vibratia, siesi asemanatoare, caci “avem intens si nevazut acelasi suflet ca doi frati siamezi acelasi pantec…”
Mozaicat asadar dintr-un evantai de perspective, eroul insusi se construieste printr-un joc de aparente si esente.

Aparent este omul monden, caruia nimic nu i se refuza si pentru care toate experientele se cer consumate. El insusi ni se confeseaza ca a incercat toate in viata, ca tot ce i-a starnit amorul propriu “e trecut in activitatea mea ca intr-un memoriu de cariera”. In esenta insa Fred se dovedeste un lucid, un introvertit inteligent si fanatic, ale carui sondari interioare dezvaluie mari spatii. Fred se implineste prin pierdere si se elibereaza prin scris. Din impresia exterioara a omului cu permanent succes, in confesiunile lui nu ramane mai nimic.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?