Personaj principal, static, multidimensional, eponim, arhetipal; impreuna cu cei din familia sa, formeaza un personaj colectiv.
Modalitati de caracterizare:
– caracterizare directa: portretul facut de narator si de alte personaje; autocaracterizare;
— caracterizare indirecta: prin propriile actiuni, simtiri si ganduri; prin mediul in care traieste; prin comentariul naratorial; prin nume.

In cadrul familiei, Manole Jder detine pozitia-cheie. El este tatal, seful acestui grup, detine forta si intelepciunea, fiind autoritatea. Personajele grupului sunt construite dupa principiul iconic, tatal este modelul seriei in care se incadreaza fiii. Pata de jder de sub ochiul stang se transmite fiilor si devine, deci, emblema clanului.
Este fost comis al lui Bogdan-voda si vel-comisul lui Stefan cel Mare la herghelia domneasca de la Timis, unde dovedeste calitati de hipolog si veterinar; vechi om de arme.

In cadrul grupului de personaje alcatuit de familia sa, detine pozitia-cheie. El este tatal, seful acestui grup, detine forta si intelepciunea, fiind autoritatea. Nimic nu se poate intreprinde fara aprobarea sa. Personajele grupului sunt construite dupa principiul iconic, tatal este modelul seriei in care se incadreaza fiii: Simion, Nicoara, Cristea, Damian si Ionut. Pata de jder de sub ochiul stang se transmite fiilor si devine, deci, emblema clanului.

Comisul Manole este taciturn, inchis in sine, sobru (“Dumnealui era un om putin vorbaret si dadea din cand in cand raspunsuri pe cat se putea mai scurte”), insa nu are ganduri ascunse, aratand cand este cazul ceea ce simte, direct. Este dominat de sentimentul devotamentului pentru domnitor: “Comisul Manole e ca bourul din pustie: merge drept inainte, sfaramand, asa ca el s-a incruntat la monah, poruncindu-i sa nu mai intrebe, caci nu poate fi om traitor in Tara Moldovei care sa nu doreasca sanatate si izbanda Mariei-sa-le”. Se dueleaza verbal cu jupaneasa Ilisafta, fara sorti de castig. Aceasta ii aduce vesnice reprosuri, iar cand il numeste “cuc batran” se refera la nestatornicia lui din tinerete. Batranetea i-a adus intelepciune in analiza vietii si oamenilor.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?