Regreta trecerea timpului, ciclul sau se apropie de sfarsit: “Toate-s trecatoare, parinte Nicodime, si ne petrecem si noi ca stolurile acelea pe care le-am vazut; iar inapoi nu ne mai intoarcem”. Retras la casa sa de la Timis, are nostalgia vietii active si se simte frustrat de placerea de a comanda. Manole este un reprezentant al razesimii, pe care se sprijina domnia. Aproba politica domnitorului. Moare eroic in batalia de la Vaslui.

Moartea eroului este simbolica, relevand inaltul devotament fata de Stefan si tara. Desi varstnic, el participa la lupta, insotindu-l pe domnitor la greu, asa cum procedase si alta data. Prin pozitia sociala si credinta fata de domn este un simbol al “oamenilor Mariei-sale”', fiind un suport moral al lui Voda. Viata sa a fost o continua participare la luptele pentru apararea tarii.

El si familia sa reprezinta elementul pe care se bazeaza domnia. Jder cel batran este o adevarata constiinta a celor multi. In acest sens, el este un interpret al evenimentelor sociale; reflecteaza asupra reformelor lui Stefan cel Mare. Este un om al timpului sau, gandindu-se la soarta nesigura a locuitorilor Tarii Moldovei.

Acceptand ideea existentei unui roman de familie – inteleasa “ca nucleu al unei familii mai mari”, Moldova (v. Nicolae Manolescu) – Manole Jder poate fi pus in paralel cu celalalt ax al romanului, Domnitorul. Capul familiei Jderilor este, structural, bineinteles, la scara mica, corespondentul puterii absolute, Stapanul, deoarece “la fiecare nivel, relatiile sunt aproximativ aceleasi: in esenta dar si in forma pe care o imbraca. Familia constituie modelul de organizare absoluta.

Capul familiei, boierul, vornicul sau domnitorul stabilesc in raport cu membrii grupului respectiv legaturi similare si care sunt duble: de dependenta si de colaborare” (Nicolae Manolescu). Familia lui Manole Par-Negru apare in roman ca simbol al marii familii care este Moldova; ea reprezinta nucleul, forta spre care domnitorul si-a indreptat toata atentia si in care si-a pus toata nadejdea. Astfel, numai Jderilor le incre-dinteaza spre ingrijire calul sau, Catalan, despre care se spunea in popor ca ar intruchipa norocul si izbanda lui Stefan in batalii.

Ca si ceilalti oameni din popor (de exemplu, Calimanii), Jderii au fata de domnitor atitudini care, de fapt, reflecta modul de a fi al domnitorului. Solidaritatea din familia lui Manole oglindeste pe aceea a intregii tari. Desem-nandu-i pe membrii familiei lui Manole ca reprezentanti ai poporului, Mihail Sadoveanu subliniaza ideea ca acesta este, alaturi de domn, fauritor de istorie. Prin eroism si patriotism, Jderii dobandesc dimensiuni monumentale, apro-piindu-se de eroii baladelor populare. Prin crearea unor personaje capabile de fapte marete, Sadoveanu transfigureaza istoria in epopee.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?