Personaj principal, dinamic, multidimensional, referential.
Modalitati de caracterizare:
— mijloace directe: caracterizarea directa; portretul facut de alte personaje; autocaracterizarea;
— mijloace indirecte: caracterizarea prin propriile actiuni, ganduri si simtiri; prin mediul de viata al personajului; prin comentariul auctorial.

Prin Matilda, Marin Preda a creat o ipostaza a feminitatii, interesanta psihanalitic, de o vigoare neasteptata, enigmatica. Radacinile psihologice ale feminitatii schimbatoare, dominata de instincte contradictorii, il fascineaza pe autor, care creeaza un personaj unic in literatura noastra.

In personajul din roman Marin Preda a creat o ipostaza a feminitatii, interesanta psihanalitic, de o vigoare neasteptata, enigmatica. V. Petrini traieste, in relatia cu ea, momente de euforie, de perplexitate si, fara sa o mar-turiseasca, teama si repulsie. A exercitat de la inceput o anume fascinatie asupra sa si chiar dupa ce relatia lor inceteaza, ramane ceva inexplicabil, nespus, imposibil de caracterizat, enigmatic.

Radacinile psihologice ale femi-nitatii schimbatoare, dominata de instincte contradictorii, il fascineaza pe autor care creeaza un personaj unic in literatura noastra. Matilda ar trebui situata in descendenta personajelor feminine voluntare (doamna Chiajna, Vidra, Mara etc), in personalitatea carora energia masculina a vointei (arhetipul animus, dupa C.G. Jung) accepta cu greu principii, comandamente straine, chiar atunci cand impulsul interior ar indemna la o atitudine concilianta.
Era sotia lui Petrica Niculau, iar Victor Petrini, desi prieten cu el, va contribui la despartirea lor, va intra intr-un vartej sentimental care ii va aduce, la inceput, momente de bucurie intensa, apoi multa amaraciune. Intre clipele de tandrete si izbucnirile lamentabile (cum e cea de la botezul fiicei) se acumuleaza o serie de detalii care, in loc sa “descifreze” enigma caracterului Matildei, o maresc. Pentru V. Petrini e de neinteles cum a fost posibila apropierea de Matilda.

Asista neputincios la caderea in infernul discutiilor interminabile, al nervozitatilor si agresivitatii feminine.

Caracter posesiv, nu accepta sa piarda si gaseste solutii neasteptate pentru a se mentine la suprafata. Dupa ce se desparte de Petrini, se casatoreste cu Mircea, activist la judet, apoi la Bucuresti. Cand proprietatea afectiva ii e amenintata (Victor Petrini se indragosteste de Suzi Culala), ea reactioneaza, incearca sa ii deturneze atentia.

Matilda este “misteriosul suflet abisal, intrat si altadata in literatura romana, insa niciodata cu atata forta si intr-o desfasurare epica atat de ampla ca in romanul lui Marin Preda” (Eugen Simion).

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?