In acest sens, Stefan Mester alcatuieste personajului un portret narativ: “Pe cat inteleg, cuvioase parinte, se ascuti iar postelnicul Stefan, stirile ce aveti de la curtile crailor despre Stefan-Voda il socotesc inrudit pe Maria-sa cu ursii si cu bourii mai mult decat cu doctorii filosofi. Vei avea placerea, parinte, sa cunosti ca maria sa a baut apa intelepciunii din aceeasi fantana rasariteana din care s-a adapat Apusul”. Stefan cel Mare este asezat in seria marilor oameni ai Renasterii, este un iluminist, eroul spiritual al epopeii.

Domnitorul Moldovei este un personaj sinteza, fiind creat, de multe ori, prin participarea narativa a celorlalte personaje. Aparitia sa episodica este o absenta care se realizeaza in final printr-o prezenta. Tocmai prin postura sa de personaj absent, el are putere de influentare in comportamentul personajelor prezente, absenta ridicandu-l la puterea de forta coordonatoare a realitatii si confe-rindu-i unicitate, asemeni divinitatii crestine, care, mobilizata de ideea justitiei, este prezenta pretutindeni: “Sus statea Voda intru toata mania, impresu-rat de boieri; si spatarul ii tinea spata si buzduganul. Nimeni nu putea sa inlature dreptatea acestui brat. Ori boier, ori misel simtea aceeasi apasare ca subt o intocmire neclatita asezata de Dumnezeu”.

Se creeaza impresia ca si fortele naturii i se supun Domnitorului. El este acela care infaptuieste ordinea in planul uman (“Razboiul meu… Il am cu aceasta tara fara randuiala”), dar si la nivel cosmic: “De cand acea putere se asezase asupra Moldovei, parea ca s-au schimbat si stihiile. Ploile cadeau la timp, iernile aveau omaturi imbelsugate, lazurile stateau linistite in zagazuri; morile si paraiele cantau in vai; prisacile se inmulteau in poienile padurilor; drumurile erau pasnice”. Stefan cel Mare are calitatea de mag, de invatat. Initierea in tainele naturii se face pentru transferul sensului aspectelor cosmice in planul guvernarii: “Noi, domnii si stapanitorii de noroade, trebuie sa urmam pilda soarelui, dand in fiecare zi caldura si lumina, fara a primi”.

Impingand desenul spre fantastic si monumental, portretul dobandeste aura legendara si ne convinge de prezenta unui superlativ al existentei, propriu eroului. Stefan cel Mare are atributele eroului, pentru ca transmite un sens universului.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?