“Toma Alimos” este o balada vitejeasca si haiduceasca al carei erou este un haiduc prezentat in fata unui moment de rascruce: moartea.

Creatorul popular a realizat caracterizarea lui Toma Alimos-prin mai multe mijloace:
1. Prezentarea initiala in care se stabileste conditia sociala si originea personajului: “haiduc din teara de jos”.

Urmatoarele versuri concentreaza, in cateva cuvinte, trasaturile fizice si morale ale lui Toma Alimos: statura impozanta (a “voinicului” din creatia folclorica), desteptaciunea si vitejia: “nalt la stat mare la sfat si viteaz cum n-a mai stat”.

2. Monologul constituie un alt mijloc prin care se evidentiaza gandurile si sentimentele lui Toma Alimos: el traieste tristetea singuratatii, imposibilitatea, de a comunica, de la suflet la suflet, cu o alta fiinta umana. Desigur, armele ii sunt “surori”, dar ele nu reprezinta decat niste obiecte (“fiare reci, puse-n teci de lemne seci”); calul i-a fost tovaras de o viata, dar, in astfel de clipe, cel care “n-are gura sa-mi raspunda” nu poate inlocui omul.

in-consecinta, intr-o clipa de ragaz, haiducul inchina plosca in cinstea naturii protectoare, a carei ocrotire se va prelungi si dincolo de moarte.
3. Relatia dintre haiduc si codru este atat de stransa, incat codrul reactioneaza la modul omenesc: seinfioara (intuind soarta lui Toma Alimos), ii alina fruntea si ii saruta mana.

in final, natura il va primi in sanul ei si-i va veghea “somnul”, ca o mama. in acorduri de . mare vibratie, autorul anonim descrie participarea codrului la trecerea in eternitate a haiducului: “Si cu freamat il plangea”'.

4. Antiteza dintre Toma si Manea scoate in evidenta nu doar infatisarea mandra a haiducului, ci si trasaturile sale de caracter: sinceritatea, atitudinea prietenoasa, sociabilitatea.

5. Un alt mijloc de caracterizare il constituie realizarea faptei justitiare. in acest episod, Toma Alimos isi arata vointa, curajul,vitejia si spiritul de dreptate.
Pe plan simbolic, acest haiduc reprezinta Binele (asemenea lui Fat Frumos), iar omorarea lui Manea constituie o victorie impotriva Raului.
Din aceasta pricina, trasaturile lui Toma Alimos tind spre fabulos, el devenind mai puternic decat moartea (pe care si-o .amana).

6. Testamentul haiducului este cel al unui om care si-a implinit misiunea: “ce-am gandit, am izbandit”. Dorinta de a fi ingropat in sanul naturii (ca si cea a ciobanului mioritic) constituie o prelungire a vietii in moarte.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?