Pe de alta parte, atunci cand Zoe, traind satisfactia recuperarii scrisorii, il intreaba cum il cheama, personajul ii raspunde cu simplitate:, Jaca un cetatean si eu…”, ceea ce poate fi un semn al anonimatului in sens ontologic si unul de reprezentant al unei categorii sociale, in sens estetic. Oricum, in ierarhia unor reactii simpatetice, personajul reuseste sa i se apropie spectatorului mai mult decat ceilalti eroi, fie prin pitorescul sau situational, fie prin rolul de regizor inconstient care ofera solutia happy end-ului, readucand ordinea si linistea intr-un univers pentru un moment tulburat.

Onestitatea lui de fond nu este chiar de netagaduit, ci ea se manifesta mai mult ca reflex al unui automatism. Nici Cetateanul turmentat nu are o pozitie morala ferma, consecventa, intransigenta. Devenit alegator, are orgoliul celui care poate vota, dar nu si pe cel al libertatii de optiune; el nu se va exprima dupa pofta lui, ci se va adapta jocului, il va accepta, dorind sa stie doar cu cine voteaza. Este unul dintre multii pioni, indivizi manevrati de sus numai intr-un anumit sens, ce-si asuma conditia, fiindu-le suficient dreptul de participare pasiva prin care, insa, li se recunoaste si certifica o stare materiala si sociala ce le ofera o aparenta demnitate. Personajul lui Caragiale tine mai degraba la demnitatea celui ajuns alegator, situatie ce se stabilea pe baza unor criterii social-economice, decat la aceea de votant care isi exprima propriile optiuni.

Cetateanul turmentat face parte dintre acei indivizi care, neputand avea aspiratii si pretentii la o functie politica, se incoloneaza disciplinat si supus la coada unui sir unde fiecare asteapta sa i se comunice numele celui deja ales. Optiunea sa este aceea de a nu incerca o optiune proprie, fapt care ii asigura o existenta comoda, fara riscul de a fi izolat intr-un cerc in care de-abia intrase.

Este un personaj fara ambitii, care, ajungand alegator, are iluzia ca este un rasfatat al sortii si se desfata in arome bahice, fiind o prezenta pitoreasca in aparitiile sale inopinate. Cetateanul turmentat este cel care tulbura si bulver-seaza “lumea”, facand-o sa-si descopere spectatorului adevaratele resorturi, dar si cel care restabileste ordinea lumii, descoperindu-i dimensiunea ridicola.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?