Personaj secundar, antagonist in raport cu Ion, static, unidimensional; personaj de fundal.
Modalitati de caracterizare:
— Mijloace directe: portretul facut de narator si de alte personaje; elemente de autocaracterizare;
— Mijloace indirecte: caracterizarea prin propriile actiuni, prin simtiri, ganduri; prin mediul de existenta.

Fundamentala in caracterizarea lui Vasile Baciu este surprinderea gesturilor, a reactiilor organice si a nuantelor vocii in fiecare intalnire cu Ion, a carui prezenta activeaza latura brutala a fiintei sale.

Intre dramele derulate pe scena satului ardelean, una aparte este aceea a lui Vasile Baciu, om cu stare, care este surprins initial in ipostaza de stapan al propriului destin. Posesor al unei mosii intinse, al unei gospodarii faloase, Vasile Baciu se afla in momentul de apogeu al existentei sale, moment din care incepe declinul.

Biografia lui este reconstituita sumar de autor, in etapele esentiale. Urmarind-o, observam ca Vasile Baciu este in esenta “un Ion” care si-a atins scopul. Pamanturile le obtinuse prin casatoria cu o fata urata, dar bogata. Suficient de istet, intelege ca sotia lui e legatura cu pamanturile pe care le iubeste cu patima si care ii asigura locul printre oamenii respectati ai satului.

Instarit, Baciu agoniseste treptat tot mai mult. Sufleteste el este insa sarac, mai ales ca dupa moartea sotiei ii ramasese doar Ana, asupra careia imprastie prea rar mangaieri si prea des ocari. Patima bauturii si batranetea ii mai atenueaza forta de munca, fara sa-i domoleasca insa dorinta de a-si pastra intacta mosia, pe care o iubeste mai presus de Ana.

In spiritul traditional al satului, dar si din dorinta de a nu fi nevoit sa dea din pamantul sau, el planuieste casatoria Anei cu George Bulbuc, flacau instarit si fara pretentii mari de zestre. Retinerea fetei, indragostita de “sarantocul” Ion, provoaca nemultumirea lui Baciu, care isi simte averea amenintata. In sufletul lui prinde radacini o cumplita ura fata de Ion, pe care si-o astampara uneori prin bataile aplicate Anei.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?