Ca orice specie literara, si romanul are trasaturi caracteristice care-l individualizeaza in cadrul operelor literare, in general, si a celor epice, in special.

El este o opera epica culta in proza, de mare intindere, preponderent narativa, cu o actiune complexa ce se desfasoara pe mai multe planuri narative, cu coflicte puternice si cu numeroase personaje, oferind o imagine ampla si profunda asupra vietii.

Dupa cum se observa prima nota definitorie a romanului este caracterul lui epic, trasatura intalnita si la opera literara “Castelul fetei in alb” de Constantin Chirita, deoarece sunt prezente cele trei elemente specifice unei opere epice : actiunea, naratiunea ( naratorul ) si personajele.

Totodata, sentimentele de admiratie ale autorului pentru istetimea Ciresarilor sunt exprimate indirect, prin relatarea unor intamplari ai caror eroi sunt : Tic, Dan, Victor, Ursul, Maria, Lucia, Laura; personaje ale romanului.

Fiind un roman, opera este de mare intindere, pentru ca si actiunea este ampla, complexa. Astfel, intamplarile narate se desfasoara pe trei planuri, in locuri diferite. Unul dintre planuri cuprinde toate actiunile Ciresarilor menite, in esenta, sa descopere castelul si sa o elibereze pe ” fata in alb “, iar altul evidentiaza incercarile lui Tic de a-l gasii pe primul mesager al scrisorii trimise de Laura.

Cel de al treile plan narativ se desfasoara in castel si sunt redate faptele celor trei ” cautatori de comori ” – profesorul de arheologie si asistentii sai – si ale Laurei, nevoita sa fie, pentru o perioada de timp, prizoniera in castel. Aceste planuri se intersecteaza, se imbina armonios si constituie o unitate din punct de vedere compozitonal, structurandu-se intr-un subiect literar inchegat, cu o actiune care se desfasoara logic, in mod gradat, cu respectarea momentelor unei naratiuni.

In expozitiune, cititorul face cunostinta cu locul si timpul actiunii ( vara, in vacanta elevilor, intr-un orasel ) si cu unele personaje ( Tic, Dan si enigmatica ” fata in alb “, Laura ). Prezenta Laurei, dar mai ales disparitia ei, semnalata printr-o scrisoare lasata la bunica ei si alta trimisa ciresarilor, constituie intriga actiunii, care va determina derularea evenimentelor urmatoare : cautarea castelului, gasirea documentului si descifrarea lui, incercarile de a gasi pe primul mesager al biletului Laurei, patrunderea in castel, drumul si peripetiile ciresarilor in interior –

Toate acestea constituie desfasurarea actiunii. Actiunea atinge punctul culminant in momentul in care ciresarii o gasesc pe Laura si incercand sa o salveze, Tic cade prizonier iar romanul are un deznodamant fericit, caci enigma se dezleaga : Laura este fiica profesorului de arheologie, omul cu cicatrice.

Astfel, si prin aceasta imagine ampla asupra vietii, opera literara Castelul fetei in alb, intruneste toate trasaturile unui roman : caracter epic, actiune complexa, desfasurata pe mai multe planuri narative, preponderenta naratiunii, prezenta unor conflicte puternice si numarul mare de personaje.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?