Este procedeul stilistic prin care se reiau termeni din aceeasi categorie gramaticala sau inruditi. Se aseamana cu repetitia prin reluare, dar se deosebeste de aceasta prin aceea ca termenii nu sunt identici. Toti constituentii unei enumeratii au in mod obligatoriu aceeasi functie sintactica si sunt exprimati prin aceleasi parti de vorbire ori prin acelasi tip de sintagme sau enunturi.

Se disting mai multe feluri de enumeratii: a) Enumeratia descriptiva: ” Unde sunt mosii vostri? Presarati la Orbic, la Chilia, la Baia… la Razboieni!” (B.st. Delavrancea, Apus de soare); b) Enumeratia metaforica: “Eram asa de obosit/de primaveri/, de trandafiri,/ de tinerete/ si de ras.” (Lucian Blaga); c) Enumeratia simbolic metaforica: ” Caci eu iubesc si flori, si ochi, si buze, si morminte” (Lucian Blaga, Eu nu strivesc corola de minuni a lumii).

De obicei, enumeratia contureaza o imagine ce presupune descompunerea unui intreg in diverse parti componente sau, dimpotriva, recompunerea intregului prin reuniunea elementelor care-l alcatuiesc. Succesul artistic al enumeratiei deriva din expresivitatea termenilor folositi.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?