Roca de o frumusete aparte, marmura este de obicei alba, cu o stralucire zaharoida. Pe Glob, exista locuri celebre prin frumusetea si calitatile marmurei: Carrara in Alpi, Apuani in Italia, Paros din insula cu nume omonim din Arhipeleagul Cicladelor (Grecia), Pendelikon (Pentelic) sau muntele Atica (Grecia).

in marmura de Carrara au fost daltuite numeroase capodopere ale Renasterii, intre care amintim”Pieta” si “David” de Michelangelo. in cea de Paros s-au realizat uimitoare statui (i.Hr.), intre care “Venus din Milo” aflata azi la muzeul din Luvru. Din marmura de Pentelikon s-a construit celebrul Parthenon de pe Acropola Atenei, in urma cu 2500 de ani, in interiorul caruia se afla, daltuita in marmura, statuia zeitei Atena.

Sunt renumite, de asemenea, marmurele albe din zona centrala a Birmaniei (Mogok, zona celebra si pentru exploatarea rubinelor), din Mexic (Morelia), din California sau din Scotia (Argyllshire).

Exista, insa, si marmure colorate datorita metamorfismului calcarelor cu impuritati, si a transformarilor mineralogice. Marmura galben-cafenie, sau albastra se gaseste in Italia (Toscana), dar si in Franta, si Algeria. Marmura rosie se exploateaza in carierele italiene (Garfagnana), dar si la Moneasa (Romania); cea roz se intalneste la Morelia in Mexic, dar si la Ruschita (Romania); o marmura speciala, cu benzi albe si verzi se exploateaza in Eubeea, o cunoscuta insula greceasca, iar marmura verde se afla in Galway (Irlanda) dar si in Insula Iona, Arhipelagul Heribe, din nordul Marii Britanii. Marmurele colorate sunt mai raspandite decat cele albe.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?