Dupa cum ii spune si numele, acest curent literar vine dupa modernism, dar, spre deosebire de primul, care nega respectarea regulilor traditionale, postmodernistii privesc istoria literaturii ca pe un tot cultural, din care vor extrage si vor folosi doar acele secvente care se potrivesc structurii sufletesti a creatorului modern.

Principalul reprezentant al postmodernismului este considerat Mircea Cartarescu (Ciocnirea): o imbinare intre enumerarea unor elemente concrete, prin care infatiseaza apropierea dintre cei doi indragostiti, si biografism. Observam o deliricizare a discursului poetic, prin cultivarea cotidianului si a concretului.

Teoreticianul acestui curent este Mircea A. Deaconu: Poezia postmoderna, in care afirma ca “Aceasta varsta sincronica a umanitatii, sustrasa ideii in devenire, care nu are obsesia, ci voluptatea integralitatii si a totului, isi propune, nici mai mult, nici mai putin, decat o salvare a fiintei in fata imanentei si a neantului, tocmai prin convertirea imanentei si a neantului in sens”.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?