Este si mai apropiata de notiunea stilului indirect, dar, in timp ce stilul ne conduce si spre o viziune grafica, vorbirea indirecta ne indreapta spre transmiterea unor idei si simtaminte, mijlocita intre cel care comunica si cel care receptioneaza mesajul, din punctul de vedere al unui singur vorbitor, cu ajutorul unor verbe de adresare (spune, zice) si al conjunctiei ca. Sunt doua forme complementare, utilizate dupa necesitatea comunicarii.

NOTÄ‚: Dupa modernizarea conceptiei privind abordarea studiului literaturii romane, primita in general, cu intelegere si bunavointa de cei care trudesc permanent la catedra, s-au ivit mai multe tendinte de sprijin pentru tinerii care erau chemati sa-si insuseasca noua metodologie. Au aparut indrumare, cursuri explicative, teste si variante – toate bine intentionate si, in mare masura, reusite.

Variantele, mai restranse, de manuale scolare, aprobate pentru clasele a XI-a si a XII-a cuprind si reflecta in mare masura aceste tendinte, precum si explicarea conceptelor operationale cerute, dar, in mod dispersat si, uneori, incomplet. Dorinta noastra a fost sa revedem toate aceste variante, sa le sistematizam si sa le oferim tinerilor studiosi armonizate, clare, accesibile, operative, cu un larg sens aplicativ, intr-o relatia directa cu programele scolare.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: