Este o teorie moderna, aparuta in perioada interbelica si sustinut de Eugen Lovinescu, in Istoria Literaturii Romane contemporane si in Istoria civilizatiei romanesti, conform careia cultura si civilizatia, inclusiv literatura, se propaga prin imitatie, de la superior la inferior.

De aici, necesitatea ca literatura romana sa paraseasca traditionalismul samanatorist si gandirist si sa se inscrie in modernitate, cultivand inspiratia citadina si preluand cele mai noi forme promovate de literatura europeana, intr-un mod adecvat tendintei de sincronizare a literaturii nationale cu evolutia societatii, adica de indepartare a spiritului rural de la baza ei si de inaintare spre forme evoluate, urbane.

Paralel cu acestea, criticul sustine ca imitatia nu exclude originalitatea si creativitatea, manifestate pe principiul diferentierii creatoare si nationale.
Teoria sincronismului a fost imbratisata de cei mai de seama creatori romani interbelici, contribuind prin operele lor la modernizarea literaturii nationale, prin ridicarea ei la parametrii si calitatile literaturii universale.

Astfel, Camil Petrescu scrie romane urbane, psihologice, confesive, la persoana I, cu structura moderna (Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi, Patul lui Procust); Hortensia Papadat-Bengescu promoveaza romanul citadin, cu o prezenta preponderent feminina, din inalta societate, dar si cu stratificari sociale (Concert din muzica de Bach); Cezar Petrescu incearca o Comedie Umana, de pe malul Dambovitei, printr-un proiect balzacian Calea Victoriei, realizat doar partial. George Calinescu, desi neincadrat in miscarea modernista lovinesciana, gaseste o cale aparte de sincronism european, prin forma balzaciana a Enigmei Otiliei.

In poezie, ii amintim pe Ion Barbu, prin simbolismul matematic, incifrat din Joc secund; pe Tudor Arghezi, cu o noua sintaxa a frazei poetice si cu incercarea de reabilitare a cuvintelor vulgare in Cuvinte potrivite; pe Lucian Blaga, cu un europenism metaforic, filosofic si simbolist, in Poemele luminii.

Elementele simboliste vor persista, in continuare, la Nichita Stanescu, Marin Sorescu, Ana Blandiana, Ileana Malancioiu, Mircea Cartarescu si alti poeti contemporani.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: