Muntii s-au format in urma cu milenii prin miscari de cutanare a scoartei terestre si ocupa mai putin de o cincime din suprafata totala a continentelor. Reprezinta cea mai inalta forma de relief si sunt supusi in permanenta actiunii climatice, modificandu-si aspectul sub influenta inghet-dezghetului, a vantului si a ploii. Dupa varsta si forma ei se impart in munti batrani si munti tineri.

Muntii batrani s-au format in urma cu cea.300 milioane de ani si, datorita erodarii in timp, au o altitudine medie redusa, culmi aplatizate si rotunjite. Din aceasta categorie fac parte Muntii Apalasi (SUA), Muntii Scandinaviei (Norvegia), Highlands (Scotia), Masivul Central si Vosgii (Franta), Muntii Urali (Rusia).

Muntii tineri s-au nascut in urma cu cea. 65 milioane de ani. Fiind mai putin afectati de eroziuni, ei au culmi inalte, virfuri ascutite, neregulate si vai adanci. Cei mai vestiti munti tineri sunt Himalaya (cu varful Everest de 8846 m), Anzii (cu varful Aconcagua de 6959 m) si Alpii (cu varful Mont Blanc de 4807 m). Flora si fauna muntilor sunt etajate, tipurile de plante si de animale variind in functie de altitudine, devenind tot mai rare, pana la disparitia totala, spre varfuri.

Muntii constituie totodata si decorul natural preferat pentru asezarea locurilor sfinte.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?