Martha Lowenstein n-a avut decat 14 ani cand bogatul .si batranul Fritsch s-a indragostit de dansa. Pleoapele ei cu gene lungi si negre, privirea-i stralucitoare si mersul molatec, fascinau pe barbati, desi era inca un copil. Parul rosu si ochii verzi, alaturi de o conformatie matura a corpului, adaugau ceva diabolic acestei gratii indolente.

E atat de blanda, spunea mama ei, incat nu ar fi in stare sa faca rau nici unei ganganii!
Blanda si inselatoare ca o apa linistita – va rosti in sala tribunalului din Viena, 30 de ani mai tarziu, procurorul orasului.

Doamna Lowenstein nu a stat mult pe ganduri si-a dat-o de sotie pe frumoasa Martha batranului Fritsch. Barbatul nu s-a bucurat prea mult de tanara sa sotie. Dupa un an el a murit, in urma unul; cancer la stomac – cel putin asa s-a banuit la vremea respectiva, – fiind ingrijit cu devotament de sotia sa. Batranul a binecuvantat cerul ca ochii i-au fost inchisi de o fiinta atat de tanara, in jurul careia plutea atata bunatate. Isi facuse de altfel testamentul in favoarea ei.

Doamna Lowenstein, fiica ei si intreaga familie si-ar fi terminat zilele in bogatie, daca, datorita urmarilor primului razboi mondial, plasamentele facute la diverse banci nu s-ar fi depreciat.

Sfarsitul razboiului le-a gasit in situatia cand au trebuit sa ia totul de la inceput.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?