Cel mai grandios amfiteatru din Imperiul Romei, Colosseum-ul, a fost inaugurat in anul 80 d.Hr, la un an dupa moartea intemeietorului dinastiei, generalul roman Titus Flavius Vespasianus (69-79 d.Hr.). Data inceperii construirii acestui edificiu nefiind cunoscuta, se presupune doar ca ar fi putut fi anul 74 d.Hr.. Asemenea celor 73 de amfiteatre existente in provinciile Imperiului Roman, si cel de la Roma avea o forma eliptica si a fost zidit in totalitate din piatra.

Amplasarea unei asemenea grandioase constructii a constituit o problema, intr-un oras saturat de edificii private si oficiale. De aceea, s-a optat pentru un spatiu de la poalele a trei coline (Palatinul, Celiul si Esquilinul) din cele 7 ale Romei.
Construit in jurul unei arene centrale ca spatiu de desfasurare a spectacolelor (lupte de gladiatori), edificiul era structurat pe trei nivele cu cate 80 de arcade, ce incadrau tot atatea porti de intrare-iesire la parter, sau serveau ca luminatoare la etajele I si II.

Capacitatea acestor tribune era de 50.000 sau chiar 80.000 de spectatori. Cat priveste circulatia interioara, arhitectii au dovedit o fantastica ingeniozitate, aceasta fiind asigurata printr-un complex de galerii prin care se evitau busculadele.
Ultimul spectacol sustinut in acest amfiteatru este mentionat in anul 523 d.Hr.; cu toate acestea, edificiul s-a pastrat in buna stare pana in secolul al VIII-lea, dupa care, pana prin secolul al XII-lea, pietre si elemente arhitecturale din el au luat drumul unor alte constructii.

Se pastreaza si astazi in proportie de 60-65%, datorita interdictiei impuse de Scaunul Papal, inca din Evul Mediu, de a se demola acest impresionant amfiteatru.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?