Ion Luca Caragiale a adus teatrului si poieziei romanesti o stralucire deosebita , meritul scriitorului este acela de a fi creat, in primul rand , scene de viata , iar arta lui poate servi drept model pentru toate timpurile .

Schitele reprezinta o parte din opera marelui autor si au fost elaborate mai ales in perioada in care scriitorul colabora la ziarul “Universul ” .

Naratiunea ” Vizita ” este o schita apartinand acestei perioade , cuprinsa apoi in volumul ” Momente si schite ” . Schita apartine , deci , genului epic si este o lucrare de dimensiuni reduse , cu o actiune limitata la un singur episod caracteristic din viata unuia sau a catorva personaje .

Autorul povesteste o intamplare – vizita facuta doamnei Maria Popescu , ” o veche prietena ” , pentru a o felicita cu ocazia onomasticii fiul sau , Ionel . Secventele naratiunii sunt usor de sesizat : discutia cu doamna Popescu , conflictul cu slusnica , joaca , atacul , precum si fumatul , trantirea mingii si in final , lesinul .

Discutia cu doamna Popescu porneste de la o remarca a autorului referitoare la lipsa doamnei de la plimabari , teatrul si petrceri . In realitate , doamna marturiseste a fi prea ocupata de ingrijirea lui Ionel pentru a mai avea timp si de altceva . Peste afirmatiile mamei , inregistrate de autor cu usoara ironie se interpun strigatele slusnicei care , disperata , cere ajutor in bucatarie , caci Ionel este aproape gata sa-i rastoarne masina cu spirt si sa dea foc incaperii .

Cea de a treia secventa , joaca , il reprezinta pe Ionel ca pe un adevarat erou al momentului . Neastamparul lui depaseste limitele firescului si devine dovada unei proaste deprinderi : dintre jucarii alege trompeta si fara sa tina seama ca mama are musafiri , sufla cu putere stanjenind discutiile .

Urmatoarea secventa aduce in scena alt personaj : jupaneasa , ce poarta o tava cu cafea pentru autorul musafir . Ionel o ataca , mama intervine pentru ca ceasca sa nu fie varsata si ,in urma atacului , este ranita la ochiul drept . Nici acum mama nu-l pedepseste pe micul rasfatat .

Desfasurarea actiunii continua cu un alt moment : autorul-musafir isi aprinde o tigara , dupa ce intreaba politicos pe doamna Popescu daca nu-i face rau fumul . Copilul are pretentia sa fumeze si el si chiar fumeaza , spre amuzamentul mamei si uimirea musafirului .

Episoadele continua , actiunile lui Ionel dovedesc tot mai mult si mai bine proasta lui educatie : se joaca cu mingea in camera unde mama a primit musafirul . Mingea sare din loc in loc , pana cand nimereste exact ceasca autorului ce se pregatea sa guste din cafea si i-o varsa pe pantaloni , oparindu-l . Mama intervine fara convingere si copilul nu intelege nici de data aceasta ca faptele lui nu sunt permise .

Efectele ” educatiei ” nu intarzie sa se arate . Schita a fost stralucit reprezentata in literatura romana de Ion Luca Caragiale .

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?