Absurdul, care pana aici se infiltrase inca putin in destinul eroului, il va coplesi. Absurdul legilor stramb intocmite si chiar si mai stramb aplicate ii aduce o condamnare de trei ani de detentie. Va sta cateva luni la inchisoare, la canal, apoi va fi mutat la minele de la Baia Sprie, la munca silnica Astfel, asistentul la catedra de filozofie a Universitatii, apreciatul filozof si doctor in filozofie va omori un tortionar care-l maltrateaza in inchisoare, si care-l aduce in pragul disperarii si dezamagirii.

Desi eliberat, sta sub semnul acelorasi legi absurde: nu poate ocupa nici un post in invatamant nici macar la o biblioteca Pedeapsa se prelungeste, desi a fost ispasita Afara Victor Petrini e acelasi condamnat de o lume dominata de totalitarism, in care eroul se misca somnambulic, in vesnica mirare si neimpacare. Matilda se instraineaza definitiv si-l paraseste, casatorindu-se cu un mare demnitar politic.

Angajat la deratizare (singurul post care i se putuse gasi) va cunoaste mereu alte si alte straturi sociale. Functionar la Oraca, o va intalni pe Suzy Culala, fosta studenta eliminata din facultate sub imperiul acelorasi legi ale totalitarismului. Suzy nu-i marturiseste ca este inca maritata sj, intr-o disputa cu sotul ei. Victor Petrini savarseste un alt omor.

Este judecat, de data aceasta cu putine sanse de scapare, desi prietenul sau, avocatul Pop Ciceo, care-i este aparator, il incurajeaza Absurdul grefat adanc intr-o existenta incorsetata de legi inumane i-a determinat drumul. Spirit liber iubitor de spatii largi, intelectuale, Victor Petrini suporta greu ideea inchisorii pe viata Pasiunea pentru filozofie se concentreaza intr-o lucrare care ar putea constitui un nou sistem de referinta o noua religie. in temnita retraieste firul vietii si scrie o carte, naratiunea de fata Creatia il salveaza de la pieire, chiar daca este stapanit de ideea sinuciderii nu mai vede decat in acest act posibilitatea eliberarii de sub tirania absurdului.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?