Nineta Romulus, fata de care Victor Petrini se indragosteste subit dupa prima noapte petrecuta impreuna are o gandire simpla si clara “Cand o sa vad ca nu mai merge, iau un tub, ma culc si nu ma mai scol. E ceva mai simplu decat asta?”

Si fata de douazeci de ani nu vede nimic extraordinar in a muri. Impactul asupra tanarului este puternic, filozofia Ninetei il uluieste si intreaba un cersetor orb daca ar vrea sa moara Raspunsul e simplu si brutal: omul iubeste viata si chiar orb fiind, o prefera mortii. Victor Petrini discuta despre moarte cu aproape toate personajele cu care vine in contact Caprioara, o tata de care se indragostise, student inca, si pe care o ceruse in casatorie, are o aventura cu un alt student medicinist si dispare. Victor Petrini afla de la un anchetator insarcinat sa elucideze misterul, ca fata a murit in urma unei interventii chirurgicale nereusite, dar nu i s-a gasit cadavrul. Dornic sai cunoasca pe acest medicinist Victor Petrini il cauta si abordeaza printre altele, problema mortii. Medicul e de parere ca “taranul e cel mai evoluat fiindca stie mai multe despre moarte decat altii. Brazda aceea pe care o rastoarna el in fiecare an ii spune lui ceva, un lucru tainic pe care orasanul nu-l stie decat in mod abstract. Numai noi, chirurgii, mai stim acest lucru pamant materie…”

Fiecare personaj e in primul rand un “causeur”, fie ca apartine mediului intelectual, fie ca e un an cu cultura medie (chelnerul de la braseria Royal, monteurul de avioane) sau chiar daca provine din paturile inferioare dar pline de o cultura frateasca Bacaloglu, Calistrat Pantelimonescu, Vintila.

Placerea de a vorbi ca multe personaje ale lui Marin Preda, Ilie Moromete vede in taifasul cu ceilalti o ratiune de a fi, pe care nici un alt membru al familiei nu o impartaseste. Stanoaga lui, tutunul si vorba se conjuga intr-o coordonata a firii morometiene.

Pe o alta treapta Victor Petrini simte aceeasi placere in a discuta, a comunica Mai intai cu sotia, si cand Matilda isi face de lucru la bucatarie cu servitoarea, imediat dupa ce masa s-a incheiat barbatul e iritat, se simte jignit si insingurat Ba chiar o pedepseste in gand intr-un fel care pentru el este limita de sus a pedepsei: nu-i va mai impartasi nici un gand si nici o idee din cele ce sunt legate de noua gnoza pe care a conceput-o.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?