Eminescu utilizeaza, in aceasta nuvela, cu mult succes, tehnica epistolara in scrisorile adresate Cezarei, Ieronim nutreste idei schopenhaueriene, imprumutate din Metafizica amorului a marelui filozof german. in genere, se poate spune ca o parte din gandirea autorului Lumii ca vointa si reprezentare a trecut, in aceste scrisori.

Lumea este condusa de “vointa oarba de a trai”, care se manifesta prin egoism si minciuna Unele fraze nu sunt decat idei schopenhaueriene, parafrazate: “Mancare si reproducere, reproducere si mancare!”; “Nu! nu ma voi face comediantul acelui rau care stapaneste lumea”; “Samburele vietii este egoismul si haina lui, minciuna”, etc.
Si mai importanta este corespondenta dintre Ieronim si unchiul sau, Euthanasius.

Intr-una din scrisori, batranul intelept ii descrie insula pe care lecuieste si modul sau de viata ascetic. Insula apare in descrierea lui Euthanasius – ca o fortareata de stanci, inconjurata de apele marii. intreaga insula este o vale, situata sub nivelul marii si aparata de stanci, de furia valurilor. in centrul insulei se afla un lac, alimentat de patru izvoare. in mijlocul lacului, se afla o alta insula, mai mica.

Este vorba, deci, de o insula in insula. Pe langa Insula Mare, exista, asadar, si Insula Mica Toata Insula Mica este inconjurata de o dumbrava de portocali. In ea se afla prisaca si pestera, in care locuieste inteleptul sihastru, care studiaza modul de organizare al statului natural al albinelor. intalnim, aici, ideile fiziocratice ale lui Eminescu. Peretii pesterii sunt ornamentati cu sculpturi. Un basorelief infatiseaza mitul Adam – Eva Un alt grup statuar reprezinta mitul Venus – Adonis.

Batranul Euthanasius marturiseste ca ii place “a reprezenta pe femeia agresiva”, dar precizeaza ca nu este vorba de “curtizane”, ci de “agresiunea inocentei femeiesti”. Din aceleasi ratiuni, sihastrul incepe sa sculpteze si un alt basorelief, cu mitul Orion – Aurora, in care Aurora il rapeste pe Orion, de care era indragostita “insasi cruda si vergina Diana”. In comentariul acestor grupuri statuare se afla cheia nuvelei.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?