'Ideea politica, obisnuia sa spuna la cursurile sale esteticianul Mihail Dragomirecu, este samburele tuturor capodoperelor literaturii universale” (Serban Cioculescu).

Cu siguranta, firul conducator in cele trei comedii principale ale marelui nostru dramaturg-“Onoapte furtunoasa”, Conul leonida” , “Fata cu reactiunea”-este pasiunea politica.

Echilibrul si savoarea sunt date insa de pasiunea erotica , creand efectul delicios al ciresii de pe tort.

In opera “O noapte furtunoasa”, autorul surprinde in doar doua acte, ultimele minute pana la declansarea unei bombe emotionale. Timp suficient insa pentru ca spectatorii sa fie introdusi intr-o situatie nebuna, cu personaje nebune ( fiecare suferind insa de o forma diferita de boala) care parca se misca haotic pe un camp minunat.

Pasiunea scoate oamenii din minti, trezeste balaurii adormiti, caci uneori nu este sincera, ci numai sustinuta de un “ambit” fatis (de pilda Jupan Dumitrache isi exprima clar pretentiile de familist si memru onorabil al societatii) sau ascuns (subinteles), ca cel al lui Chiriac, caruia cucerirea patroanei si increderea totala a patronului ii magulesc mandria de tejghetar.

Veta este si ea o femeie matura ; fiind sora mai mare a Zitei, poate fi considerata chiar trecuta, iar prin Chiriac ea experimenteaza prima si unica pasiune a vietii, simtind ca numai “cu dansul a inceput sa traiasca”.

Zita, fie si numai sa-i demonstreze “mitocanului” (de care divortase pentru ca”n-o mai maltrata cu o vorba buna”) si pentru a nu-si irosi tineretea in umrba cumnatului ambitios si a sorei, se zbate, pune la cale intalniri cu Rica.

Rica, la randul lui, este manat pe maidane, se expune furiei comandantului garzii civice, dintr-o atractie romantico-comica fata de “angelul radios” chiar de cand l-a zarit “intaia data pentru prima oara”.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?