Aceasta fractiune rebela care se declara independenta dar solicitata sa fie reprezentata pe listele electorale ale partidului de guvernamant, se sprijina pe categoriile de alegatori dezavantajati economic (“dascalimea”. “moflujii”). La guvern se raporteaza ca la o transcendenta si violenta imprecatiei izvoraste dintr-un sentiment de frustrare filiala “Rusine pentru guvernul vitreg (s.n., V.S.), care da unul dintre cele mai frumoase judete ale Romaniei prada in ghearele unui vampir!”.

Ca si Dumitrache si Leunida ei inteleg tot in termeni culinari conduita clasei politice: in O noapte furtunaosa: ” sa nu mai manance nimeni din sudoarea bunioara a unuia ca mine si ca dumneata, care suntem din popor; adica sa saza numai poporul la masa, ca el e stapan. /…/ Cine mananca poporul sa mearga la cremenal” la fel, in O scrisoare pierduta definitia termenului de “vampir” implica acelasi binom – a manca si popor (“unul care suge sangele poporului”), iar terifiantul gotic se reduce la “aoleu”. Nemultumitii se grupeaza in jurul intreprinzatorului Nae Catavencu, tanar avocat, care nu are in urbe reputatia si nici clientela unui Farfuridi ori Branzovenescu, oameni cu greutate si cu ticuri profesionale, care traduc cutume de mult statornicite: “Eu, am n-am sa-ntalnesc pe cineva, la zece fix ma duc in targ” etc).

Pentru ca nu-i poate concura in barou, Catavencu, dornic de ascensiune rapida alege arena publica intemeiaza o asociatie cu competente multiple, de fapt fara nici una clara – “Aurora economica romana, societatea enciclopedica-cooperativa”- si conduce un ziar -“Racnetul Carpatilor” – care, pe langa polemicile radicale cu obiect abstract ca cele ale lui Rica Venturiano, strecoara si infonnatii exacte, menite sa-i neutralizeze rivalii.
Nu in program politic sau doctrina sta forta celor doua factiuni care isi disputa favorurile guvernului. Ideile lor sunt rudimentare si formulate oximoronic.

Dezbaterea din actul al treilea se incheie printr-o incaierare, pentru ca desi nici o idee clara nu a fost rostita simpatizantii celor doi oratori cred cu tarie in justetea opiniilor expuse. Figurantii, “gura-casca”, cum ii numeste Tipatescu, prind conceptele cu un fel de ureche muzicala le place cum suna dar nu le solicita gandirea Asupra lor, au efect imbatator fraze ca “ori sa nu se revizuiasca, primesc! dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele esentiale…”, sau “industria romana e admirabila, e sublima, dar lipseste cu desavarsire”. Cuvintele au sensul pe care li-l atribuie personajele: capitalist – locuitor al capitalei.falit- persoana de fala liber-schimbist – schimbarea oportunista a convingerilor etc.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?