Camil Petrescu este unul dintre scriitorii fundamentali ai literaturii noastre, un scriitor total: poet prozator, dramaturg, eseist si filozof, publicist. Ca si Lucian Blaga – cu care poate fi cel mai mult comparat dintre contemporanii sai – Camil Petrescu este creatorul unui sistem filozofic, personal si original, expus in lucrarea sa, Doctrina substantei, aparuta postum.

Desi despre Camil Petrescu s-a scris enorm, suntem inca departe de o intelegere exacta a operei sale si a rolului pe care acest scriitor l-a jucat in literatura noastra si in cultura nationala. Camil Petrescu este unul dintre acei mari scriitori, care au avut o conceptie proprie despre lume si viata o Weltanschauung, si credem ca o comprehensiune superioara a operei sale este locul substantialismului in filozofia romaneasca si universala in linii mari, substantialismul lui Camil Petrescu este o replica la fenomenologia husserliana. Mai precis, ganditorul nostru si-a propus sa corecteze fenomenologia pe terenul concretului, unde aceasta se arata vulnerabila. Conceptul de “substanta”, pe care Camil Petrescu il asaza in centrul sistemului sau filozofic, il inlocuieste pe acela de “esenta”, din fenomenologia husserliana.

Pe Camil Petrescu nu 1-a preocupat “esenta” abstracta (“eidos”), ca pe Husserl, ci “esenta” concreta incorporata organic, in materialitatea lumii. Acesta este sensul de baza al termenului de “substanta”, din filozofia camilpetresciana Dar, dincolo de filozofia teoretica opera literara a lui Camil Petrescu contine ea insasi, in sine, o filozofie, pe care o putem decripta si extrage. Aceasta filozofie a operei literare nu este mai putin importanta Prin opera sa literara Camil Petrescu se dovedeste un “existentialist”, mai mult chiar, un precursor al literaturii existentialiste, al lui Jean-Paul Sartre si Albert Camus.

Astfel incat a spune ca avem de a face cu un scriitor “sincronic” este prea putin In cazul sau, mai potrivit este termenul de “protocronism”, lansat de Edgar Papu si folosit uneori, in mod abuziv. Fara nici o exagerare, Camil Petrescu este unul dintre putinii scriitori “protocronici” ai literaturii noastre, un inovator, caruia ii apartine initiativa unor experimente inedite, la data respectiva in domeniul literaturii. Conceptul fundamental, in jurul caruia graviteaza intreagaliteratura a lui Camil Petrescu, este acela de autenticitate, concept central si in filozofia si literatura existentialista

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?