Alaturi de Nicolae Filimon si B. P. Hasdeu, Al. Odobescu este un scriitor reprezantativ al perioadei postpasoptiste, la care spiritul artistic coexista cu cel stiintific in structura caruia savantul colaboreaza cu literatul.

Al. Odobescu este un scriitor savant, istoric, arheolog, lingvist, folclorist si eseist totodata Al. Odobescu poate fi considerat parintele arheologiei romanesti, prin lucrarile sale: Istoria arheologiei si Tezaurul de la Pietroasa (Closca cu puii de aur), aceasta din urma fiind redactata si in limba franceza si facandu-l cunoscut si peste hotarele tarii. Nuvelele sale de inspiratie istorica Mihnea Voda cel Rau si Doamna Chiajna, publicate impreuna sub titlul Scene istorice din cronicile romanesti (1860), nu sunt de o valoare deosebita si se situeaza cu mult sub capodopera lui Costache Negruzzi: Alexandru Lapusneanul, pe care a avut-o drept model, asa cum, cu modestie, de altfel, scriitorul recunoaste, in prefata “… incercarile mele se situeaza negresit cu mult mai prejos decat acel mic cap de opera”.

Construite dupa metoda reconstituirii istorice, imbinand, insa documentatia stiintifica cu imaginatia romantica avand pe alocuri, aspectul unor studii, aceste nuvele nu sunt importante decat prin tipologia personajelor principale, Mihnea Voda cel Rau reprezentand tipul domnitorului tiran (un fel de Lapusneanu in miniatura), iar Doamna Chiajna ilustrand tipul femeii virile, voluntare, ambitioase in literatura noastra alaturi de Vidra lui Hasdeu, Doamna Clara a lui Davila, Anca din Napasta lui Caragiale si Vitoria Lipan a lui Sadoveanu, cu diferentele de rigoare.

Numele lui Al. Odobescu ramane definitiv legat de Pseudo-kynegeticos (Fals tratat de vanatoare), scrierea sa cea mai importanta publicata in anul 1874, conceputa ca prefata la Manualul Vanatorului de C. Cornescu. Dupa Divanul sau galceava (1695) de Dimitrie Cantemir, primul eseu filozofic din cultura noastra Pseudo-kynegeticos reprezinta primul eseu literar-artistic, scris in limba romana Motivul vanataorei devine un pretext pentru Odobescu, de a desfasura o intinsa si erudita incursiune in istoria artelor, in pictura sculptura muzica si literatura si de a comenta operele, din patrimoniul culturii universale, care au atingere cu aceasta tema Pseudo-kinegeticos a ramas, pana astazi, un model desavarsit al genului. Prin aceasta opera A.I.

Odobescu isi aduce contributia sacea mai originala la dezvoltarea literaturii romane. Prin Pseudo-kynegeticos, Odobescu fixeaza, o data pentru totdeauna, statutul eseului literar-artistic, la noi.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?