Termenul pastel a fost flosit mai intai in pictura , de unde a fost preluat si in literatura si unde culorile au fost inlocuite de cuvinte care prin sensul lor sugereaza cromatica aspectelor descrise . Cel care a impus acest termen la noi a fost Vasile Alecsandri , devenind totodata si unul dintre reprezentantii de seama a acestei specii literare prin ciclul sau intitulat Pasteluri .

Poezia Gerul face parte din seria pastelurilor inchinate anotimpului alb ( iarna, viscolul , miezul iernii , la gura sobei ) si are toate notele caracteristice ale speciei literare pe care o ilustreaza .

In primul rand , modul de expunere predominant este ca in orice pastel , descrierea prin intermediul careia poetul zugraveste un fenomen din natura – gerul – cu notele sale caracteristice . El este cel care imbraca intinderile si lunca amortita '' cu un val alb de promoroaca si cu turturi lucitori '' si acopera geamul cu flori de gheata , depunand '' flori de iarna pe cristalul inghetat , crini si roze de zapada '' .

Totodata , gerul aspru si salbatic ingheata apele din mal in mal si pune caselor o ghirlada de cristaluri.

Vrand parca sa aduca tuturor aminte de farmecul verii , el imbujoreaza obrajii copilelor cu trandafiri si da apoi aripi cailor care galopeaza pe campul luciu , scotand aburi lungi pe nare .

In al doilea rand , fiind un pastel si implicit , o opera lirica , se observa si aici faptul ca poetul isi exprima direct propriile trairi in stransa legatura cu aspectele descrise . Astfel , in fata acestor manifestari ciudate ale naturii el traieste sentimente de uimire . Treptat uimirea se transforma in admiratie si incantare pentru aceste ciudatenii ale genului care transforma parca totul intr-o alta lume , mirifica prin nemiscarea si prin frumusetea ei glaciala .

Astfel se face simtita prezenta eului liric caruia ii este strain sentimentul de teama , pentru ca gerul ii da si satisfactia de a-i amintii '' de-ale verii infloriri '' si de a-i indeplinii una dintre dorintele cele mai arzatoare .

In al treilea rand , versurile poeziei ilustreaza si o alta nota caracteristica a pastelului : prezenta figurilor de stil prin care poetul descrie aspectele din natura si isi exprima sentimentele . Astfel , gerul este personificat ( '' strange-n brate-i cu jelire/ neagra lunca '' , '' vine de la munte , la fereastra se opreste '' , '' face cu o suflare pod de gheata '' ) sau este caracterizat prin intermediul unor epitete personificatoare '' asprul si salbatic '' , '' naprasnic '' .

Alte epitete vin sa caracterizeze alte elemente ale peisajului descris '' neagra lunca '' , '' focul vesel '' , '' flori de iarna '' , '' crini si roze de zapada '' , iar comparatiile intregesc registrul stilistic sugerand frumusetea rece a peisajului .

Acestor procedee artistice li se altura metaforele '' flori de iarna '' , '' grinlanda de cristaluri '' , '' trandafiri '' , menite sa reliefeze consecintele '' gerului aspru si salbatic '' prezente in natura si pe chipul copilelor .

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?