Apa vie a lirei sale izvoraste din dulcea doina romaneasca din nestramutata admiratie fata de Eminescu-cel-Nepereche, precum si din relatia tulburatoare mama-grai-patrie. De altfel, intreaga sa creatie sta sub semnul dragostei. Motivul mamei, risipit cu piosenie atat de generos in toate volumele, se indreapta spre simbolul Patriei – romania.

“Identitatea Mama-Patrie isi gaseste “stalpul” de la cap, vorba lui Brancusi, in imperiul plin de dor al limbii, pe care copilul o invata de la mama sa, iar mama sa o stie de la namul ei, de la patria ei – este desigur vorba de Limba romana de cinstirea limbii in care ti-e dor”, nota Fanus Bailesteanu in monografia sa.

Poezia “in limba ta” face parte din volumul “Steaua de vineri “, aparut in 1978, fiind insa reprodusa si in alte culegeri. Fiecare cuvant devine aici poetic, se transforma in vers, iar versul devine cantec fara sfarsit inchinat celei mai pretioase sj durabile comori cu care poporul nostru a fost inzestrat- limba romana -, poemul, plin de incantatie, s-a raspandit repede si prin talentul menestrelului oltean, Tudor Gheorghe.
Grija autorului pentru destinul limbii, pentru pastrarea ei nealterata devine o sacra sj permanenta datorie.”Nici un grai nu e mai mare decat Patria nici un grai nu este mai mic decat isteria Patriei”, constata el.

Limba materna exprima glasul constiintei nationale, caci graiul nostru stramosesc, “cu ochi umezi de dor sj de istorie” este fiinta nepieritoare a poporului nostru, in existenta sa spirituala.

“In limba ta” se constituie intr-o inlantuire de simboluri caracteristice stilului lui Gr. Vieru, viziunii sale artistice generale. “Radacina de foc”, (poemul este reluat si in volumul cu acest titlu), limba devine o problema a identitatii nationale de “grai sj suflet” cu fratii de peste Prut
In versurile sale, poetul nu rosteste numele limbii atat de dragi lui si, considerand ca nu se poate ca cineva sa nu-l cunoasca, pare decis sa ocoleasca, astfel, un truism. Sintagma “aceeasi limba”, in care se afla adjectivul demonstrativ de identitate isi gaseste o sinonimie totala aceeasi limba limba ta, LMBA ROMANA
“In aceeasi limba
Toata lumea plange,
In aceeasi limba
Rade un pamant.
Ci doar in limba ta
Durerea poti s-o mangai,
iar bucuria s-o preschimbi in cant”

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?