Scriitorul exceleaza in descrierea acestui sentiment ce-i apropie pe eroii acestui capitol, de alineatie. Accentele naturaliste sunt si ele evidente. Ura “e modul lor de a prolifera, e felul lor de a se inmulti – pentru ca ei trebuie sa se inmulteasca intr-un anumit fel, pentru ca inca sunt vii”, si pentru ca nu se mai pot inmulti decat “prin samanta umeda si teribila a urii, caci “aceasta ura multipla e umanitatea lor”.

Naratiunea a doua a romanului, intitulata “Femei” este alcatuita din doua parti si are ca tema “eroticul cotropitor” (E. Simion). Eroina principala este E.B., numita simplu, in intimitate, Ibi. Ne-am putea astepta, conform titlului, la o galerie de tipuri feminine – in care intr-adevar, Breban exceleaza Sunt insa urmarite numai trei personaje, membre ale aceleiasi familii: doamna Barta, si cele doua fiice ale sale – Lia si E.B. si doar pasager, batrana doamna Catargiu.

Prima parte se constituie intr-un roman adolescentin, cu un subiect linear si obisnuit Eleva in ultima clasa de liceu, E. B. va fi hotarata fara a i se cere in vreun fel consimtamantul, doctorului Ovidiu Subu, spre casatorie. Fata isi dispretuieste mama, care ii gasise si sorei ei mai mari, un sot -inginer cu 15 ani mai mare, bine situat, “inteligent, brutal si afemeiat, gras, chel, cu fata tanara, bine pastrata” si “cu care frumoasa Lia nu putu sa ramana nici macar un an”.

Nici tatal – domnul Barta nu se bucura de pretuire in ochii fiicei mai mici, caci singura lui calitate, care-i imprumuta mult prestigiu”, era doar vocea – “pur si simplu formidabila” si dictiunea cu care rostea orice banalitate. Rezolvarea problemelor de familie o trece, fara obiectie, in grija sotiei, fara sa observe – sau fara sa vrea sa observe – atractia ei dubioasa spre viitorii lor gineri.

Iata de ce E.B., fire independenta si caracter puternic, va hotari nu sa se razbune, ci sa-si pedepseasca familia “Am sa le fac o figura epocala! “Va intra int-un nevinovat joc dublu: se va plimba, la cei nici 18 ani ai ei cu “logodnicul” – doctorul Subu, divortat la cei 35 de am pe care ii avea, dar se va bucura si de compania unui tanar aproape de varsta ei, R.V., pe care si-l alege special, sperand ca nu-l va iubi.

Fata cade in propria-i capcana se indragosteste cu adevarat de R.V., dar decide sa se desparta de el dintr-un orgoliu nemasurat, considerand ca partenerul este inconsecvent si superficial. II pedepseste si se autopedepseste, casatorindu-se cu doctorul, fata de care n-o leaga nici un fel de afectiune. Casnicia pare fericita cei doi vor avea si un copil. Dar cum cel mai frumos sentiment al omului intarzie sa apara, E.B. isi paraseste sotul dupa 9 ani, pentru Emil Catargiu, seful cabinetului tehnic de proiectari in care lucra tanara femeie. Atrasa bizar de cuplul tata-fiu (Catalin, rezultat din prima casatorie a lui Catargiu si a carui mama murise dupa nasterea lui, este fascinat de E. B.) va consimati sa se recasatoreasca si sa se mute in casa lui Catargiu.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?