I.L.Caragiale este autorul volumului intitulat “Momente” (aparut in 1901) prin care creeaza genul schitei comice, fulgurant exploziv in stenografierea conduitelor verbale. in schitele incluse in acest volum, marele nostru scriitor a oglindit aspecte semnificative din viata societatii romanesti (cu deosebire, din viata micii burghezii), de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea in schitele-capodopera “Vizita” si “Domnul Goe”, rezultatele “educatiei” gresite pe care o primeau unii copii din “familiile bune” provoaca atitudinea satirica din partea autorului.
Schita “Domnul Goe” surprinde un singur moment din viata personajului principal si anume calatoria facuta cu trenul pana la Bucuresti. Micile intamplari din schita lui Caragiale au rolul de a contura un tip de copil, un tip de familie si un tip de educatie. Desfasurarea actiunii (care cuprinde un numar mare de secvente derulate intr-un interval relativ scurt) contureaza caracterele celor trei femei (mam'mare, mamitica si tanti Mita) si scoate in plina lumina figura centrala a schitei – domnul Goe – care apare ca o consecinta fireasca a felului in care femeile inteleg sa faca educatia copilului.

Vajnice adoratoare ale lui Goe, cele trei eroine au ajuns la concluzia ciudata ca acesta, “ca sa nu mai ramaie repetent”, trebuie sa beneficieze de o recompensa anticipata un voiaj la Bucuresti “de 10 mai”. Asadar familia lui Gce asteapta “pe peronul din urbea X”, trenul accelerat care trebuie s-o duca in capitala. Asistam, in continuare, la “ispravile” lui Goe: care insistent ca trenul sa vina mai repede, doreste sa stea pe culoarul vagonului; iar la observatia “uratului”, Goe raspunde obraznic; pierde palaria pentru ca scoate capul pe geam; se autosechestreaza la toaleta, provocand zarva si panica celor trei adoratoare ingrozite de perspectiva celor mai sinistre presupuneri, opreste trenul prin tragerea semnalului de alarma – ca sa nu citam decat peripetiile cele mai insemnate.

In sfarsit, trenul ajunge la Bucuresti, cu intarziere, si intreaga familie porneste cu trasura spre bulevard.
Din intreaga desfasurare a actiunii ies puternic in evidenta insusirile caracteristice ale lui Goe. El este mai ales lenes, capricios, nestatornic, lipsit cu totul de buna cuviinta, invata de mic sa fie las (se preface ca doarme, dupa ce trage semnalul de alarma).

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?