Terneuzen era, in perioada primului razboi mondial, un important port olandez, situat la aproximativ 30 de kilometri de orasul Gand. Inainte de izbucnirea razboiului, najoritatea statelor europene isi instalasera aici consulat- Germania se numara printre statele care nu aveau reprezentanta diplomatica, asa ca, de indata ce ostilitatile izbucnesc, ea isi numeste un viceconsul in persoana iu; Matei Blankes, a carui sotie era belgianca.

Ca secretat a fost numit Jean Renier. Numirea aceasta s-a datora interventiei consulului belgian in Olanda, Contfort. Germania isi infiintase consulat la Terneuzen pentru :
– aprovizionarea armatei germane cu alimente din Olanda;
– propaganda in aceasta tara ;
– supravegherea persoanelor apartinand statelor neutre care intrau si ieseau din Belgia.

Timp de patru ani, la consulatul german din Terneuzen s-a putut spiona in voie, Germania resimtind greu efectele abilei retele formate din insusi viceconsulul, secretarul, consulul american si… soferul consulatului. Daca Jean Renier, ca secretar, avea libertatea de a se misca in toate partile si putea cerceta in voie documente care contineau date importante ; daca Von Hee, consulul american, si-a oferit serviciile guvernului belgian, care trimitea, prin intermediarul sau, zeci de milioane de franci pentru sustinerea functionarilor cailor ferate belgiene ca sa nu lucreze pentru armatele de ocupatie ; daca Matei Blankes, in actiunile de spionaj, s-a folosit de imunitatea sa, sa vedem ce poate face un simplu sofer. Se numea De Witte, era olandez la origine, simpatiza cauza belgiana si se remarca printr-o deosebita istetime. Gratie interven¬tiei viceconsulului, purta uniforma de soldat german din serviciul carelor de lupta, lucru care i-a inlesnit sa fie un spion deosebit de activ. Automobilul condus de el nu a fost niciodata inspectat sau perchezitionat, astfel ca toate ordinele de la centrul de spionaj din Olanda le aducea ascunse in rna din rotile masinii. in calatoriile pe care le facea in Belgia, viceconsulul se oprea totdeauna la hotelul “In Sluisken”, situat la intrarea in orasul Gand. De Witte baga masina in garaj, unde ajutorii sai – spioni si ei – inlocuiau roata cu documente cu alta, care continea rapoartele spionilor.

La sfarsitul razboiului, pentru meritele sale, De Witte a fost decorat de statul belgian.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?