Poezia eminesciana “Craiasa din povesti” are o tematica erotica, facand parte din aceasi categorie cu poeziile “Lacul” si “Dorinta”. Si aici, dragoste iubire sunt asociate elementelor naturii, o natura feerica, chiar fabuloasa.
Lirismul textului este evident de la inceput prin metafora din titlu, prin care poetul sugereaza idealul de frumusete feminina catre care a atins in permanenta. Astfel, el isi exprima direct si sentimentul neretinut de admiratie, de dragoste fata de fiinta iubita pe care o vede ca o adevarata divinitate silvestra.

Elementul liric se mentine apoi prin cadrul natural nocturn pe care poetul il descrie, realizand o atmosfera feerica, de taina, de vraja. Acum acest cadru este alcatuit din element cosmice si tereste care sugereaza lumea reala, careia i se alatara un spatiu interior-sezatoarea, simbol al unei lumi imaginare. Legatura dintre cele doua spatii, dintre cela doua lumi este facuta de catre copila care reprezinta elementul uman, deoarece se afla in mijlocul naturii cautandu-l pe cel drag sau contemplande-se pe sine in oglinda lacului.

Aceasta legatura, aceasta patrundere permanenta dintre planurile cadrului natural, dintre natural si uman sugereaza sentimentul armoniei universale in natura. Asa se si explica existenta unei diversitati de imagini artistice-vizuale, auditive, dinamice-realizate cu ajutorul epitetelor, “luna argintie”, al metaforelor, al comparatiei, sau al personificarilor.
Sentimentele de admiratie, de dragoste fata de fiinta iubita devenita o veritabila zeita prin frumusetea ei sunt discret exprimate, cu delicatete celui redus la tacere de frumusetea ei angelica.

La fel de discreta este si prezenta eului liric, o alta tresatura operei lirice, care apare aici intr-o postura contemplativa, caci poetul admira in imaginatia copilei aplecate peste undele lacului candoarea, puritatea si gingasia ei, care sunt si insusi specifice unei anumite varste, puse printr-o gestica tot discreta, dar solemna.
Datorita discretie cu care sunt exprimate sentimentele, datorita prezentei eului liric, poezia “Craiasa din povesti” este o opera lirica prin excelenta intrucat autorul apeleaza si la structuri expresive lirice de o rara forta sugestiva, la discretie, nu la naratiune si la personaje, ca in operele epice.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?