Prin curent literar se intelege o miscare literara dintr-o anumita perioda social-istorica, reunind scriitori care impartasesc principii estetice similare, se raporteaza intr-o maniera comuna la o anumita traditie literara, concorda in preferintele pentru anumite genuri si specii literare si utilizeaza in opera lor modalitati artistice similare.
Simbolismul este un cunrent literar modernist, aparut ca o reactie impotriva poeziei retorice a romanticilor si a impersonalitatii reci a parnasienilor.

Jean Moreas publica,la 18 septembrie 1886, in suplimentul literar al ziarului “Le Figaro”, o scrisoare intitulata “Le Symbolisme”, devenita manifestul literar al noii miscari si in care propune numele curentului simbolist. Ulterior intemeiaza impreuna cu Gustave Khan revista “Le Symboliste”. Numele propus de Moreas se va impune in fata celeilalte denumiri a orientarii moderniste, lansate de gruparea lui Paul Verlaine, decadentii si de revista “Le Decadent” (1886).

Poezia simbolista este exclusiv o poezie a simbolitatii pure. Poetul simbolist nu este interesat nici de poezia naturii in sine, nici de poezia sociala, nici de poezia de idei.
Obiectul poeziei simobliste il constituie starile sufletesti nelamurite, confuze, care sunt transmise pe calea sugestiei.
Sugestia este folosita drept cale de exprimare a corespondentelor, a legaturilor ascunse dintre lucruri, prin cultivarea senzatiilor coloristice, muzicale, olfactive, uneori in imagini complexe (sinestezii).

Cultivarea simbolului are, de asemenea, o importanta majora in cadrul acestui curent. Functia lui este de a sugera.
Predispozitia pentru reverie, visare, reprezinta o alta trasatura a poeziei simboliste.
Un element definitoriu al poeziei simboliste il reprezinta cautarea muzicalitatii exterioare, obtinuta nu numai prin ritmuri si rime perfecte, ci mai ales prin repetitia obsedanta a unor cuvinte, a anumitor vocale sau a refrenului.
Pentru crearea sugestiei, simbolistii folosesc adeseori versul liber care exprima muzica interioara.

Simbolistii au predilectii pentru anumite teme si motive: iubirea, nevroza, targul provincial ca element al izolarii, natura ca loc al corespondentelor.
Reprezentanti de seama ai curentului simbolist in Franta sunt: precursorul Charles Baudelaire, autorul poeziei “Corespondente” considerata o adevarata arta poetica pentru simbolismul francez, Arthur Rimbaud, Paul Verlaine (cu a sa “Art poetique”), Stephane Mallarme.
Simbolismul s-a manifestat in literatura romana aproape sincronic cu simbolismul european avandu-l ca teoretician pe Alexandru Macedonski, conducator al cercului revistei “Literatorul”.

Simbolismul romanesc s-a impus prin poeti reprezentativi dupa 1900: Dimitrie Anghel, Stefan Petica, Ion Minulescu si George Bacovia.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?