Scriitorul Vasile Alecsandri a considerat ca radacinile adevaratei literaturi stau in folclor, in realitatea sociala si cea istorica, Marturisirea : ” daca imprejurarile m-au facut poet, aceasta am s-o multumesc poporului roman din care m-am nascut si care cuprinde in sanul sau comoara nesecata de cea mai sublima poezie “.

Alecsandri este cel mai important poet roman de pana la Eminescu. A daruit contemporanilor si urmasilor sai o uriasa opera cu larga deschidere catre poezie, proza si dramaturgie, cu inoiri remarcabile pentru fiecare gen si specie literara. El a daltuit si modernizat limba literara.

Un contemporal al sau, Hasdeu, aprecia pe V. Alecsandri, ” el este reprezentantul cel mai puternic, cel mai complet al gandirii si al simtirii romanesti. El a cantat toate dorintele, el a plans toate nevoile si necazurile romanimii. El este gloria nediscutabila a literaturii roamne “.

In volumul ” Legende “, Alecsandri realizeaza pagini rememorabile de ” epopee nationala, realista si fantastica ” ( G. Calinescu ), izvorand din profundul sentiment patriotic si din mandria nationala. Poetul si-a oprit atentia asupra epocii lui Stefan cel Mare, in ” Dumbrava Rosie “, iar in ” Dan Capitan de plai”, glorifica trecutul indepartat de lupta pentru libertatea tarii. Dan capitan de plai, este un vajnic, luptator, in tinerete fusese ostas a lui Stefan, deci, pana in adanca batranete ramane un continuator inflacarat al marilor idealuri de libertate.

Poemul “Dan capitan de plai” publicat in 1875 in “Convorbiri literare” dezvolta un conflict istoric dintre tara si jefuitorii tatari. Aceasta se impleteste cu un conflict psihologic – revelandu-se complexitatea sufleteasca a eroului, ridicat la rang de simbol si de mit. Arhitectonica poemului, compozitia, structurata in sapte parti, reliefeaza lupta eroica dusa de cei doi prieteni : batranul Dan si Ursan.

Spre sfarsitul luptei cand Ursan cazuse sub ploaia de sageti dusmane si batranul Dan ranit il mai apara inca – apar, spre marea groaza a tatarilor, arcasii din Orhei, incat ” un lung fior de spaima patrunde intr-o clipa / prin deasa tatarime cei gata de risipa “. Deci, lupta celor doi eroi si a poporului nu a fost zadarnica.

Titu Maiorescu mentiona : “in Vasile Alecsandri vibreaza toata inima, toata miscarea compatriotilor sai, cata s-a putut intrupa farmecul limbii romane in poezia populara el ni l-a deschis ; iubirea omeneasca si dorul de patrie, el l-a intrupat, frumusetea proprie a pamantului nostru natal si a cerului nostru el a descris “.

“Generatia mea, ca toate care s-au scurs si care vor veni, vibreaza uimita la acordurile poematice ale acestei creatii de vasta intindere in timp si spatiu, cu ecouri de balada, legenda si epopee pentru ca inalta un monument unic, in felul sau, chipul vasnicului luptator ” Dan capitan de plai “. Imi despletesc privirile spre zari si ii aud fosnind pretutindeni spiritul nemuritor in aer, in apa, in vazduh, fiindca a devenit ” eternitate “, ” arhetip national “, ” o entitate spirituala “, ” un simbol suprem ” al luptei si daruirii pentru libertatea tarii noastre.”

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?