Este un curent literar aparut in Franta si in Belgia, dupa 1886 (an in care poetul Jean Moreas publica in Le Figaro un articol-manifest intitulat Le symbolisme), raspandit apoi in intreaga Europa si care se prelungeste pana la primul razboi mondial. Printre predecesorii simbolismului se numara E. A. Poe si Ch. Baudelaire, sonetul acestuia din urma, Corespondente, anuntand elementele doctrinei simboliste, regasite in Arta poetica a lui P. Verlaine. Idealul liricii simboliste este “sa sugereze” (St. Mallarme), impunandu-se ideea poeziei pure, completate de ambiguitatea limbajului poetic modern.

-Caracteristici:-

– folosirea simbolului pentru a sugera legaturile ascunse dintre fenomene, lucruri etc;
– poezia pura este inteleasa ca o expresie a inefabilului, si de aceea se cultiva sugestia, care poate exprima stari vagi, confuze si care confera poetului posibilitatea de a surprinde structurile invizibile ale Universului (St. Mallarme);
– principiul corespondentelor dintre poet si lume, dintre senzatii, emotii, imagini;
– principiul muzical – muzicalitatea trebuie sa fie de natura interioara; pentru a o realiza se cauta ritmul si rima perfecta, se apeleaza la eufonii, refren, repetitii;
– cultivarea versului liber;
– preferinta pentru imagini vagi, fluide;

teme si motive: decorul citadin, spatii exotice, iubirea (motiv de reverii si nevroza), natura, orasul (element al izolarii, al claustrarii), obsesia culorilor, a parfumurilor, a instrumentelor muzicale, a pietrelor pretioase, singuratatea, tristetea, spleen-ul, trecerea timpului, marile plecari, motivul ploii si al toamnei etc.
Reprezentanti in literatura universala: Paul Verlaine, Arthur Rimbaud, Stephane Mallarme, Jules Laforgue, Rainer Maria Rilke, D'Annunzio, Antonio Machado, M Rollinat s.a.

Reprezentanti in literatura romana: Alexandru Macedonski (cel care promoveaza curentul simbolist prin articole precum Despre logica poeziei, Poezia viitorului si prin activitatea cenaclului si a revistei Literatorul), George Bacovia, stefan Petica, Dimitrie Anghel, Ion Minulescu, Traian Demetrescu sa.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?