Lucian Blaga apreciaza ca: “Limba este intaiul mare poem al unui popor”. Este de datoria vorbitorilor de limba romana cunoasterea, respectarea si folosirea corecta a acesteia pentru a contribui la cultivarea ei.

– Poeziile lui M. Eminescu contin: elemente latine – 83,2 %; elemente slave – 6,93 %; elemente latino-romanice – 2,52 % din totalul de 33 046 de cuvinte analizate de lingvistul Dimitrie Macrea.

– Ovid Densusianu a caracterizat astfel limba noastra: “Limba romana, asa cum se prezinta astazi, ne arata, in chip neindoios, ca romanizarea teritoriilor pe care sa nascut trebuie sa fi fost foarte intensa. Tot ce are ea mai caracteristic poarta o pecete pur latina. Dar oricat de nenumarate ar fi elementele straine care au patruns mai ales in lexicul sau, limba romana n-a suferit schimbari prea multe in fondul ei primitiv; ea si-a pastrat caracterul de idiom romanic, cu toate imprejurarile uneori putin favorabile in care s-a dezvoltat”.

– Pentru Nichita Stanescu: “Niciodata limba nu poate sa fie a unuia singur, chiar daca el se numeste Eminescu.

Numele ei este numele intregului nostru popor, viata ei este destinul acestui popor.
Doarme din cand in cand in trupul unui poet, dar pleaca repede insangerata de istorie”
Urmasii geto-dacilor s-au numit pe ei insisi – de la latinescul ro-manus – romani, iar limba, romana.

Mircea Eliade, vorbind despre “miracolul romanesc” in ceea ce priveste supravietuirea si durata neamului nostru, afirma ca: “Romanii provin din doua mari popoare ale antichitatii: geto-daci si romani. Getii sau, cum ii numeau romanii, dacii faceau parte din marea familie traca, puternic legata de istoria antica si de religiile arhaice ale Eladei. Sosisera in regiunile carpato-dunarene ia sfarsitul perioadei neolitice, cu vreo doua mii de ani inainte de H”.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?