Ammotiiti – popor semit (dupa Biblie: urmasi ai lui Ammon, fiul lui Lot), care popula tinutul dintre Yabok si Marea Rosie, in jurul Ammanului de astazi; opunindu-se stapinirii evreilor, au fost invinsi de Iofta, Saul, David, dar definitiv numai de Iuda Makkabaios. Moabiti – popor semit pe care reintoarcerea evreilor l-a (tasit in sud-estul Palestinei (dupa Biblie descind din Moab, fiul lui Lot). invinsi de David, redevenira independenti dupa scindarea stalului iudeo-israelit, invingand, sub conducerea lui Mesa, pe Iorarn, regele Israelului, in 842 i.e.n.

Au fost o vreme supusi ai Asiriei. Amaleciti – popor arab, din granita sud-vestica a Palestinei, intre Egipt, Sinai si Idumeea (descendenti, dupa Biblie, din Esau, prin nepotul acestuia, Amalec). Au cistigat aproape toate luptele contra lui Saul, au fost insa invinsi de David. Idumeenii sau edomitii (descendenti ai lui Esaù, dupa Biblie) – popor arab care avea, inainte de reintoarcerea evreilor in Canaan, un regat ce se intindea din estul Marii Rosii pana la golful Akkaba; au refuzat evreilor liberul pasaj spre “tara fagaduintei”. Luptele indarjite dintre idumeeni si evrei aveau ca miza stapanirea minelor bogate din valea Uadi el-Araba. invinsi de David si Solomon, idumeenii isi recapata independenta invingandu-l pe Ioram, dar cazura mai tarziu sub stapanirea Iudeei, invinsi de regele acesteia, Amasias. isi recapata independenta cu ajutorul lui Nabucodònosor, dar pentru putina vreme, fiind supusi de nabateeni. S-au convertit la religia mozaica.

Nabateenii – popor arab care a emigrat, din Peninsula arabica spre nord, fixandu-se intr-un teritoriu din Iordania de astazi si stabilindu-si capitala la Petra. Au ramas, pana prin secolul al II-lea i.e.n., in afara confruntarilor din Asia-Anterioara, iar, in vremea conflictului dintre Lagizi si Seleucizi, si-au intins statul in nordul Hedjazului sis au cucerit o parte din Palestina si Siria, fiind mai tarziu supusi de Roma si inclusi in provincia romana Arabia

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?