Este dificil de stabilit daca Montagu Williams credea real in posibilitatea de a salva pe acuzat. El stia ca alte probe – lasand deoparte concluziile toxicologilor – erau zdrobitoare pentru Lamson. Totodata rechizitoriul procurorului trebuie sa demonstreze clar cat de profunda era indoiala pe care reusise Williams s-o semene in auditoriul prezent in sala.

“Vi s-a spus, declara procurorul Herschell adresandu-se juratilor, ca rezultatele experientelor medicale si stiintifice prezentate sunt de domeniul speculatiilor. Toti acei care impartasesc acest punct de vedere, ne ofera posibilitatea de a distruge nepedepsit viata unui om. Criminalului nu i-ar mai ramane decat sa aleaga o otrava necunoscuta st el va fi sigur ca scapa de pedeapsa…” Acest apel a lui
Herschell amintea surprinzator strigatul de disperare lansat cu 60 de ani in urma de catre procurorul francez Broe, in afacerea Castaing.

La 14 mai, dupa 45 de minute de deliberare, juriul a recunoscut pe Lamson vinovat si judecatorul Hawkins a pronuntat condamnarea la moarte. Dupa cum avea sa se stie mai tarziu, juriul s-a condus la pronuntarea sentintei doar pe probele rezultate in timpul anchetei si le-a respins pe cele furnizate de toxicologi.

Patru zile mai inainte de a fi executat, Lamson si-a recunoscut vinovatia.
Acest proces senzational, cunoscut in lumea intreaga, a avut marele merit de a arata ca toxicologia mai avea inca de facut progrese importante.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?