Este specie a genului dramatic, in proza sau in versuri, care evoca personaje, intamplari, moravuri intr-uri mod care starneste rasul, avand o tenta moralizatoare si un final fericit. A aparut in Grecia antica (secolul al V-lea i. Hr.), cand era definita prin opozitie cu tragedia.

Conflictul este uneori derizoriu (intre aparenta si esenta), personajul se confrunta cu false probleme, stilul este parodic, exagerand ridicolul. Comedia a fost creata (la origine) pentru spectatorii claselor de mijloc sau de jos, prezentand personaje care evoca aceste clase si care starneau rasul prin evidentierea defectelor fizice si morale sau prin limbajul care avea ca model vorbirea obisnuita, comuna.

Tipologie: comedia de situatie, de moravuri, de caracter, de intriga, eroica, amara, grotesca, tragica etc.

Reprezentanti in literatura universala: Luigi Pirandello, Carlo Goidoni, William Shakespeare, Moliere, Oscar Wilde, George Bernard Shaw, Lope de Vega, Gogol s.a., iar in literatura romana: Vasile Alecsandri, Ion Luca Caragiale, Victor Ion Popa, Mihail Sebastian, Alexandru Kiritescu, G. Ciprian, Theodor Mazilu, Ion Baiesu s.a.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?