Modernism ar insemna tot ce se opune traditionalismului -eliberarea de conventii invechite, tendinte inovatoare in orice epoca. Eugen Lovinescu, polemizand cu Nicolae Iorga, sustine sincronizarea cu literatura occidentala, impletirea elementelor moderne cu cele traditionale. El nu cere renuntarea la specificul national, dar considera ca este necesara deschiderea spre marile literaturi occidentale. Modernismul este teoretizat de el in revista Sburatorul. Acest curent, aparut in 1919, se opune samanatorismului, poporanismului, traditionalismului, simbolismului pe care il continua.

Factor decisiv este conceptul de sincronism. Se aspira la o arta de nivel european, la baza fiind legea imitatiei a lui Gabriel Tarde. Principiul simularii-stimularii face sa fie scoasa cultura din inertie. Teoria mutatiilor estetice a valorilor estetice este o justificare a salturilor in literatura.

Se cere o traire in acelasi spatiu sufletesc cu marile culturi. Este un curent literar initiat la noi in 1919 de Lovinescu, pornind de la ideea ca civilizatiile mai putin dezvoltate sufera influenta binefacatoare a celor avansate. El considera ca formele pot crea uneori fondul, contrazicand teoria maioresciana a formelor fara fond, stafii fara trup. Lovinescu a considerat ca exista un spirit al veacului.

In vederea innoirii literaturii noastre traseaza directii noi: evolutia prozei de la liric la epic, iar cea a poeziei de la epic la liric; intelectualizarea; crearea romanului obiectiv si de analiza psihologica admirand pe Camil Petrescu si pe Hortensia Papadat Bengescu. El cere ca tematic operei sa fie inspirata din- viata citadina, nu rurala si se opune tendintei de supraevaluare a : miturilor, motivelor, credintelor, elementelor de limbaj popular, fiind impotriva spiritului conservator.

In proza vede Ion ca prima creatie obiectiva care a curmat controversa cu samanatorismul si poporanismul, taranul nemaifund idealizat, ci tratat realist “o bruta” cum a observat Calinescu. In poezie apar toti marii poeti: Arghezi, Blaga (revendicati deopotriva si de modernisti, si de traditionalisti), Barbu.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: