In frumoasa asertiune lovinesciana reprodusa iri ehuntjeste sugerata si deschiderea spre modern a romanelor autoarei.

Care sunt elementele “noului roman” in “Concert din muzica de Bach”?
a) Primul dintre acestea ar fi constructia romanului, in care accentul nu cade pe desfasurarea epica, ci pe analiza psihologica, realizata cu mana sigura de un narator obiectiv si omniscient: daca selectam doar un paragraf (din atat de numeroasele exemple), am putea observa aceasta distantare a autoarei (care “citeste”, in profunzime, gandurile lui Rim): “Scoborand mai adanc in gandurile ascunse, doctorul Rim credea ca acei bani ai femeii ar fi trebuit sa-i apartina lui. O luase de nevasta, ceea ce era o mare cinste. Ii suporta de atatia ani prezenta.

Ar fi trebuit ca ea singura sa aiba bunul simt sa incredinteze acei bani barbatului ei”
b) La modul modern, autoarea utilizeaza o tehnica preluata din muzica si anume tehnica contrapunctului.

c) Portretele personajelor se caracterizeaza, dupa cum s-a mai remarcat, printr-o anume discontinuitate care lasa loc acumularii de noi trasaturi; de multe ori, la realizarea acestor portrete “miscatoare” contribuie si unghiul din care este privit respectivul personaj. Bunaoara, vazuta prin ochii unei prietene, Lina este scuzata pentru lipsa ei de frumusete: “Forma ei de pamatuf simpatic, gatul scurt si gros, bustul scurt si gras, pantecul rotunjor, fata urata, desigur, cu ochii mici si miopi, fara culoare, cu tenul stricat, nasul bun, turtit putin la varf si gura lata pe dinti ce nu se aratau (…) acest tot nu era de fel impunator”. Aceeasi Lina il irita insa pe Lica inca in perioada lor buna: “Tocmai o proasta si o urata ii facuse acel dar (i-o nascuse pe Sia n.n.). Cand i se intamplase buclucul, urata si proasta se vaitase si bocise. Cum nu putea suferi sa vada strambandu-se o urata, intr-un moment de iritare, Lica spusese: ” Ad-o atunci incoace!”.

d) Pentru a-si lumina mai bine personajele, autoarea foloseste retrospectiva (asa cum o face in cazul paginilor dedicate copilariei Siei), monologul interior si introspectia.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?