Prima varsta a omului sta sub semnul jocului, care insa il fascineaza si e adult, prin frumusete si libertate. Vocatia pentru joc desavarseste conditia omului de fauritor si intelept, probandu-i imaginatia si spiritual creator.

Definitia cuvantului joc, asa cum apare in DEX, dictionarul folosit pentru cunoasterea vocabularului romanesc actual, poate fi utila pentru a arata ce aspecte ale jocului sunt prezente in fragmentele literare citite:

1. Actiunea de a juca si rezultatul ei; activitate distractive (mai ales la copii), joaca; joc de societate= distractie intr-un grup de persoane care consta din intrebari si raspunsuri hazlii sau din dezlegarea unor probleme amuzante; joc de cuvinte= gluma bazata pe asemanarea de sunete dintre doua cuvinte cu interes diferit; calambur.
2. Competitie sportive de echipa careia ii este proprie si lupta sportive (baschet fotbal etc.); Mod specific de a juca, de a se comporta intr-o intrecere sportive.
3. Deplasare relativa maxima pe o directie data intre doua piese asamblate, considerate fata de pozitia de contact pe directia respective.
4. Model simplificat si formal al unei situatii, construit pentru a face posibila analiza pe cale matematica a acestei situatii; Teoria jocurilor= teorie matematica a situatiilor conflictuale in care doua sau mai multe parti au scopuri, tendinte conflictuale.
Jocul este o activitate umana complexa. El se poate grupa in trei categorii gnoseologice:
1. Jocul divin;
2. Joc al oamenilor mature;
3. Jocul copiilor

Jocul divin este un joc al zeilor in fata pamantenilor pentru a observa reactiile acestora, sentimentele, comportamentul si altele.

Jocul oamenilor mature reprezinta imitarea actului divin adica un efort de recreare.

Jocul copiilor este considerat autentic, adica mai apropiat de creatia divina. Jocul copiilor este un joc sincer pentru ca ei nu inteleg si nu accepta conversatiile sociale si cognitive. Jocul lor ignora barierele temporale si spatiale. Pentru fiecare copil joaca nu este doar un obiect de distractie ci si o exprimare a personalitatii si de explorare a lumii. Copilaria si jocul alcatuiesc un spatiu ideal spre care scriitorii se intorc adeseori invocandu-l cu incantare si nostalgie, iar printre acesti scriitori sunt amintiti Ion Creanga si Ovidiu Verdes.

Creanga isi asterne gandurile si sentimentele in “Pagini Aurii” ale operei literare
Amintiri din Copilarie”, in care este povestita “copilaria copilului universal”, idee reliefata de autorul insusi atunci cand afirma: “Asa eram eu la varsta cea fericita si asa cred ca au fost toti copiii, de cand ii lumea asta si pamantul”. El descrie lumea copilariei ca pe un taram al jocului. Jocul cunoaste o diversitate de modalitatea de manifestare copilul se manifesta prin joc de la cea mai frageda varsta.

Uneori deghizati in preoti “incep a toca in stative” , facand un zgomot infernal. Alteori se joaca “de-a mijoarca” sau se joaca “cu matele”.

De fapt, jocul copilului” a acelui “homo ludens” este nelimitat si permanent , este o stare continua , determinate de lipsa de griji caci I Creanga isi aminteste si de alte “jocuri si jucarii pline de hazul si farmecul copilaresc”.

Universul mirific, fabulos al copilariei , cu toate caracteristicile lui, este infatisat in intregul fragment care se incadreaza unui spatiu ocrotitor, lipsit de griji, cu obiceiuri si norme stabilite in atemporal, ceea ce nu se intampla si in opera Muzici si Faze de Ovidiu Verdes, in care copilaria este descrisa ca fiind un mijloc de reper, si un prilej pentru om de a se intoarce in timp: “Doamne cat timp trecuse de atunci!” Sentimentele, senzatiile sunt de monotonie deoarece viata se desfasoara monoton si nici macar betia sau sinuciderea nu surprind intru-un oras monoton, oras care este lipsit de misterul satului in care a trait Nica , de oboseala, de resemnare.

Concluzia ar fi ca lumea copilariei precum sic ea a jocului lui Ovidiu Verdes nu este o lume magica, plina de zambetele copiilor. Asa cum este cea din Amintirile lui I Creanga. Jocul are un rol important reliefat si in Jocurile si oamenii de Roger Caillois si Homo ludens de Johan Huizinga. Roger Caillois prezinta jocul in adevaratul sens al cuvantului, pe care il claseaza in patru rubrici principale luand ca mijloc de reper rolul competitiei, al norocului, al simulacrului, sau al vertijului.:joaca fotbal “agon”, lupta de copii “ilinx” pe cand Johan Huizinga considera poezia un joc care presupune incitarea spiritului de imaginatie , dar si formarea expresiei. De asemenea poezia creeaza senzatia ca se adreseaza initiatilor.

Tudor Arghezi face referire la lumea de dincolo, la cei morti , la oamenii care pot supravietuii in jocurile copiilor: jocul “de-a baba oarba” sau “de-a v-ati ascuns”.

Ideea in poezia “De-a v-ati ascuns…” este aceea a jocului cu moartea. Moartea este un eveniment foarte grav in viata fiecarui om deoarece un om , de cand este mic, incearca sa economiseasca ceva pentru a duce o viata decenta si la un moment dat acest fir se rupe din tot ce ai strans nu mai ramane nimic. Jocul de-a moartea nu poate fi evitat deoarece toti oamenii sunt antrenat in acest joc “viclean si misterios”, iar copiii ar trebui sa inteleaga ca aceasta lege este fireasca doarece ei repeta ciclurile experientei. Moartea poate veni oricand indiferent de varsta iar sufletul fiecarui om ramane viu, pe cand trupul ramane prada viermilor. Toate fiintele sunt implicate in joc. Sentimentul este de tristete, pentru ca toate fiintele sunt supuse tacerii ireversibile a timpului.

La un copil, dupa felul cum “se joaca”iti poti da seama de personalitatea sau caracterul pe acre il are.

Copilaria este un taram al jocului. Atunci cand esti copil, trebuie sa profiti de frumoasa si nevinovata copilarie deoarece doar o singura data esti copil.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?