William Shakespeare este fara indoiala cel mai mare scriitor si poet englez. Piesele si poeziile lui ascund o bogatie inegalabila, in care fiecare generatie descopera un mesaj nou.

Cariera de scriitor a lui Shakespeare a fost de aproximativ 20 de ani, din 1592-1612. In aceasta perioada au domnit Regina Elizabeta I(1558-1603) si Iacob I (1603-1625). Opera lui Shakespeare cuprinde doua poeme epice, un ciclu de sonete(poezii cu rima si forma fixa, iambica, avand 14 randuri) si 37 de piese de teatru.

William Shakespeare a fost botezat in biserica parohiei din Stratford-upon-Avon, din Warwickshire in data de 26 aprilie 1564. Tatal, John Shakespeare era un mester instarit, si la putin timp dupa nasterea lui William a ajuns primarul orasului. Situatia materiala a familiei s-a inrautatit in jurul anului 1576 si probabil din aceasta cauza, talentatul William nu a fost trimis la universitate. Dar s-a ajuns la concluzia ca a primit o educatie foarte buna in scoala secundara din Stratford.

In 1582, la varsta de 18 ani, William a luat-o de nevasta pe Anne Hathaway, o femeie cu 8 ani mai in varsta decat el, care deja astepta copilul lor. Cei doi au avut 2 fetite: Susanna si Judith, si un baiat Hamnet, care a murit la varsta de 11 ani.

Actor si dramaturg:

Shakespeare s-a facut cunoscut in Londra prin trilogia dramatica despre Henric al VI-lea, in anul 1592. Un dramaturg invidios, contemporan cu Shakespeare, Robert Greene l-a intitulat intr-un pamflet “un cioroi parvenit”. Greene l-a batjocorit pe Shakespeare deoarece acesta nu avea studii superioare. In generatiile urmatoare unii l-au considerat “copilul inspirat al naturii”, iar altii au banuit un fals, presupunand ca a fost doar “numele” folosit de un creator eminent, ca Francis Bacon, care scria piese de teatru in timpul liber.

Din cauza unei epidemii in 1593-1594, in Londra s-au inchis toate teatrele si Shakespeare a putut sa se concentreze asupra poeziei, sub patronajul prietenului sau, Contele de Southampton. Odata cu incetarea epidemiei, Shakespeare s-a alaturat unui nou teatru(Lord Chamberlain”s Men) ca actor si dramaturg. In urmatorii ani scrie mai ales comedii si piese istorice, dar si renumita tragedie “Romeo & Julieta” ce dateaza din jurul anului 1595. Multe dintre operele sale de inceput “Chinurile zadarnice ale dragostei” sau “Visul unei nopti de vara” s-au remarcat prin stilul proaspat, tanar, aproape muzical, accentuat de folosirea masiva a rimei. “Negutatorul di Venetia” deschide drumul catre comediile sobre, pe care avea sa le scrie cativa ani mai tarziu(in termeni stricti, o comedie nu trebuie sa fie neaparat vesela ci trebuie sa aiba un final fericit).

Cam la aceasta vreme, Shakespeare terminase doua piese despre Henric al VI-lea in care apare una din marile lui creatii comice:Falstaff cel gras si viclean.Se spune ca aventurile lui nefericite o amuzau pe Regina Elizabeta, aceasta cerandu-i continuarea lor, comanda ce a fost onorata foarte repede de scriitor, prin “Nevestele vesele din Windsor”.

Succesul material:

In anul 1599, cand teatrul Lord Chamberlain”s Men s-a mutat pe partea opusa a Tamisei, in teatrul Globe, Shakespeare a cumparat o zecime din acesta. Actiunile dintr-un teatru cu succes, reprezentau un venit mult mai insemnat decat remuneratia de scriitor.

In 1603 a murit Regina Elizabeta I, succesorul ei fiind Regele Iacob I. Trupa de teatru a lui Shakespeare era in gratia familieei regale si de aceea si-a schimbat numele in “King”s Men”(oamenii regelui), si a jucat deseori la curtea regala. De acum dramatutgul stransese o avere respectabila si cumparase o mosie in orasul natal. Cu toate acestea, piesele cele mai filozofice, miscatoare, operele cele mai izbutite au fost create in aceasta perioada: “Hamlet”, “Othello”, “Regele Lear”, “Antoniu si Cleopatra”, Macbeth”. Acestea reflecta o atitudine sobra, care arata cruzimile lumii intr-o maniera atat de dezolanta incat pare ca si autorul trecea printr-o perioada de criza.

Limbajul marilor tragedii a atins o putere poetica nemaipomenita. Shakespeare a inceput sa scrie din ce in ce mai liber, utilizand stilul iambic, fara rima, ce a devenit pentru mult timp forma de vers a dramelor poetice. Aceasta libertate devine si mai pronuntata in ultimele opere, dar stilul sobru dispare. Atat “Povestea de iarna” cat si “Furtuna” sfarsesc prin impacaresi poate ca asa se cuvine pentru sfarsitul carierei unui scriitor vestit.

Din 1610 Shakespeare a trait retras si bogat in Stratford, dar a mai tinut legatura cu teatrul londonez, timp de cativa ani. A murit in 23 aprilie 1616 probabil in ziua cand implinea 52 de ani. Se pare ca soarta creatiilor lui nu l-a preocupat deloc. Din fericire, 2 colegi de teatru, John Heminge si Henry Condell, au scos prima editie a pieselor lui in 1623. Aceasta a fost prefatata de poezia lui Ben Jonson, care spunea ca Shakespeare este “pentru eternitate si nu pentru o generatie”.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?