Manifestare despre umorul slab si umorul amar

Este reprezentant dadaist pe plan european, dar totodata, ulterior, in tara, prin colaborarea ia revistele romanesti Integral si Unu, recunoscut ca sef de scoala.
Manifestul sau cuprinde 16 parti, incluzand explicatii teoretice despre curentul dada, proclamand negatia absoluta si ajungand la propria negare, pentru ca adevaratii dadaisti sunt impotriva lui DADA.

Fragmentul Pentru a face o poezie dadaista, da o solutie practica pentru alcatuirea unei astfel de creatii, prin decuparea unui fragment dintr-un ziar, separarea fiecarui cuvant, asezarea lor intr-un saculet si amestecarea – dupa care Scoateti cuvintele unul dupa altul, dispunandu-le in ordinea in care le veti extrage.

Dupa aceasta demonstratie, aparent complicata, urmeaza o afirmatie simpla: Poezia va va semana, pe care nu stiu daca s-o luam in serios sau ironic.

Mai mult inca, urmeaza o concluzie a poetului modernist: si iata-va un scriitor infinit de original si inzestrat cu o sensibilitate incantatoare, desi, se intelege neinteles de oamenii vulguri – in care, probabil, el a crezut.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: