Instalat pe vechea insula Pharos (astazi peninsula), parte componenta a orasului Alexandria, Farul este o alta minune din cele sapte ale lumii antice. Admirat pentru silueta sa eleganta, el avea si o utilitate practica, constituind un indiciu pentru marinari.

Constructia, realizata din marmura alba in timpul regelui Ptolemeu al II-lea Philadelful (283-246 i.Hr.) de catre arhitectul Sostratos din Cnidos (Knidos), era alcatuita din trei turnuri suprapuse (primul patrat, al doilea octogonal, al treilea circular), cu terase descrescand pe o inaltime de 117 m. Spre partea inferioara existau 300 de camere pentru garnizoana ce deservea Farul. in varf se afla miraculoasa oglinda care, ziua, reflecta lumina soarelui iar noaptea, pe cea a focului. Tot in varf se afla si statuia lui Poseidon. Edificiul a fost numit faros.

Dupa cucerirea Egiptului de catre arabi, acestia au mutat capitala la Cairo, unde au incercat sa aduca si Farul. in timpul acestei operatiuni oglinda Farului s-a spart in mii de cioburi. Cutremurele din 956 d.Hr., din 1303 si 1323 au distrus aproape in intregime Farul.

Celebrul calator arab Ibn Battutah gasea, in 1349, doar ruinele acestuia.
in 1480, sultanul Qait Bey a construit pe locul Farului un fort medieval, Fort Qait Bey. Scrierile lui Straton si Plinius cel Batran fac referiri la turn, la marmura alba cu care era placat, la extraordinara oglinda care lumina cale de 50 kilometri. Farul nu a supravietuit dar a influentat arhitectura moderna a constructiilor de pe malurile mediteraneene.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?