Insule de materie formate din miliarde de stele si nebuloase de gaze si pulberi, galaxiile populeaza Universul. Galaxia noastra are forma de spirala si se contureaza pe cer sub foma unui conglomerat de stele numit Calea Lactee. in Univers exista milioane de galaxii.

Observarea initiala a acestor fenomene se datoreaza unui astronom german emigrat in Austria, William Herschel, care construieste telescopul, in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea si propune numele de Galaxie pentru ansamblul vast de stele din care face parte Soarele.

Galaxia noastra are in mijlocul discului un bulb, nucleul, ce se ascunde dupa o nebuloasa de gaze si pulberi. Continand o cantitate foarte mare de materie, poate de stele, nucleul poate fi si o enorma gaura neagra.
Exista doua tipuri de roiuri stelare: roiurile deschise, sau galactice (grupuri de stele mai putin concentrate) si stele foarte batrane, sau roiurile globulare (gheme de stele grupate intr-un nor halosferic). Nebuloasele sunt numai gaze si pulberi situate in spatiul care se afla intre stele si galaxie.

Dupa forma, galaxiile se clasifica in galaxii spirale, galaxii eliptice si galaxii neregulate. Din ansamblul total al galaxiilor, peste 80% sunt spirale. Unele dintre galaxiile spirale se mai numesc si radiogalaxii. Nucleul foarte luminos al unor galaxii foarte indepartate, asemanator cu niste stele, a fost numit quasar.
Galaxiile nu sunt decat arareori izolate in spatiu- ele form in general roiuri de galaxii, superroiuri, hiperroiuri. Galaxia no apartine unui roi mic compus din cea. 200 de miliarde de stele forma unei spirale-disc cu diametru de cea. 100 de mii de ani lumi si o grosime de cea. 1000 de ani lumina.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?