In prima jumatate a mileniului al 2-lea i. Hr., triburi indo-europene au invadat teritoriile de centru si de rasarit ale Asiei Mici. in sudul Balcanilor s-au despartit, o parte luand-o spre Iran (aheii), alta asezandu-se in Anatolia, la nord de Cappadocia.
Populatia intalnita aici se numea hatti, de la care razboinicii indo-europeni cuceritori au primit numele de hititi. Prin secolele XVIII si XVII i.Hr. in tara hititilor existau cateva centre foarte puternice conduse de regi: Kushar, Nesha, Zalpoa. Se presupune ca dialectul Nesha a stat la baza limbii hitite.

Statul hitit centralizat s-a constituit la sfarsitul secolului al XVIII-lea i.Hr, fiind infiintat de regele Pikhanas si de fiul sau Anitta. Capitala Regatului Vechi (1700-1500 i. Hr.) era Hattusas, exceptand o scurta perioada de intrerupere (1689-1650 i. Hr.), cand Anitta avea sa mute capitala la Nasha. Dinastul Labarnas a ramas cel mai important, asemanator cu Caesar in ochii posteritatii. Primele placute cu scriere cuneiforma, babiloniana, dateaza din timpul lui Hattusillis I (1620-1590 i.Hr.). intre acestea figureaza si testamentul sau poetic. Dupa moartea lui Mursilis I (1590 i. Hr.), cuceritorul Siriei si jefuitorul Babilonului, urmeaza, pentru o jumatate de secol, decaderea. Ultimul rege al Regatului Hitit Vechi, Telepin (1525-1500 i.Hr.), a initiat “Adunarea tuturor razboinicilor”, numita “pankus” si “Sfatul” de pe langa suveran numit “tullia”, precum si primul cod de legi hitit.

Epoca obscura care a urmat s-a numit Regatul Mijlociu (1500-1380 i. Hr.), perioada in care capitala insasi a cazut in mainile inamicilor, fiind incendiata.
Perioada Regatului Nou (1380-1200 i.Hr.) a fost cea mai stralucita din istoria hititilor, acesta fiind intemeiat de catre regele Suppilulium l (1380-1346 i. Hr.). El a reinstaurat autoritatea hitita in cea mai mare parte a Asiei Mici. A extins frontierele pana in Liban Siria. Batalia de la Kades, din anul 1296 i. Hr., dintre hititi si egipteni a ramas memorabila. Mai tarziu regele Hattusillis al III-lea a incheiat un tratat de pace cu Ramses al II-lea, regele Egiptului. Documentul, primul de acest fel din istoria omenirii, a fost consemnat in scris pe tablite (descoperite la Hattusas).

Declinul si apoi prabusirea Regatului Hitit (1200 i. Hr.) sub loviturile “popoarelor marii” au urmat dupa aceea. Capitala Hattusas a fost prefacuta in ruina. Frigienii au ocupat ulterior acest teritoriu intemeind aici primul lor stat.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?