Intemeiata in 753 i.Hr., Roma a fost initial un oras guvernat de un rege, apoi a devenit o republica (in perioada 500-27 i.Hr.) si, in cele din urma, capitala a unuia din primele imperii trainice din istoria lumii, Imperiul Roman. Acesta domina lumea mediteraneana din Europa pana-n Asia.

inca de la inceputurile existentei Republicii, Roma isi extinde dominatia asupra Italiei pe care o stapaneste pe deplin in secolul al III-lea i.Hr., dupa care porneste cucerirea bazinului mediteranean.

Peste 100 de ani, timp in care au avut loc trei razboaie (razboaiele punice), a durat conflictul cu Cartagina, o cetate puternica din Africa de Nord. Cel mai cunoscut ramane episodul faimoasei lupte conduse de generalul cartaginez Hannibal care pornise cu o armata insotita de elefanti, sa-i cucereasca pe romani.
in anul 146 i.Hr. Cartagina era distrusa, devenind provincie romana in Africa. in secolul al II-lea i.Hr., Spania, Galia, unele regate elene (Grecia, Macedonia, regatul Pont din Turcia actuala), carmuite de urmasii lui Alexandru cel Mare, cadeau sub stapanirea Romei. in curand insa razboaiele civile ameninta Republica. in anul 48 i.Hr., Cicero, om politic si orator, era asasinat aparand-o.

Celebrul cuceritor al Galiei, Cezar, considerat dictator pe viata, era asasinat de unul din fii sai adoptivi, Brutus (in anul 44 i.Hr.).

Dupa asasinarea lui Cezar, in anul 30 i.Hr., Octavian, alt fiu adoptiv al acestuia, in urma bataliei de la Actium asupra reginei Egiptului, Cleopatra, punea stapanire pe Egipt, intemeind Primul Imperiu Roman. in 27 i.Hr., el adopta numele de Augustus (“protejatul zeilor”) devenind primul imparat roman. Desi Senatul, forma administrativa superioara in statul roman, continua sa existe, imparatul va dispune din acest moment de toate puterile.

Lui Octavian Augustus i-au urmat patru dinastii: Iulio-Claudica, reprezentativ fiind Nero, a Flavienilor, dintre care cel mai important a fost Titus, a Antoninilor, printre care Traian si Marc Anioniu si a Severilor, dintre care de remarcat este Caracalla.
Timp de 200 de ani, Imperiul a cunoscut o pace binefacatoare, punandu-si in valoare imensul teritoriu stapanit din Europa (inclusiv I hicia) pana in Asia, care era administrat de guvernatori ce imbratisau modul de viata si legile romanilor.

In primele secole dupa moartea imparatului Teodosiu, care a incercat ultima reunire a Imperiului, barbarii se aflau la granite. in secolul al III-lea d.Hr.tulburarile au cuprins Asia Centrala: aflati in cautare de noi teritorii, hunii i-au alungat din calea lor pe germani {goti, vandali, burgunzi, angli, saxoni). Acestia au cotropit Imperiul Roman. Navalirile au paralizat negotul intre provincii si Roma. in plus, intr-o mica provincie romana, Palestina, se iveste o religie noua: Crestinismul.

Acesta se va raspandi rapid in intreg Imperiul (secolul I d.Hr.) iar dupa o lunga perioada de persecutie va deveni religie oficiala (in 313 d.Hr.), printr-un edict al imparatului Constantin. in 395 d.Hr., Imperiul Roman se desparte in Imperiul de Apus, cu capitala la Roma, si Imperiul de Rasarit sau Bizantin, cu capitala la Constantinopole. in 476 d.Hr., un general barbar, Odoacru, conducatorul mercenarilor germani, il obliga pe ultimul imparat al Imperiului Roman de Apus, Romulus Augustus, sa abdice. Astfel, singurul care va mai ramane, pentru o vreme, va fi Imperiul Roman de Rasarit, cunoscut din acest moment mai mult sub numele de Imperiul Bizantin.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?